Allergi

Kroppen din prøver å forsvare seg

Hva er allergi?

Immunsystemet beskytter deg vanligvis mot infeksjoner og andre sykdommer. Er man allergisk, overreagerer immunsystemet på stoffer som normalt sett er ufarlige.

Disse stoffene kalles allergener og finnes for eksempel i gresspollen, trepollen, husstøvmidd, dyrehår, enkelte matvarer samt gift fra bier og veps.

Når man som allergiker utsettes for allergener, reagerer immunsystemet med å danne antistoffer. Antistoffene reagerer på allergenet og forårsaker allergiske symptomer som rennende nese, nysing, kløe i øynene og i alvorlige tilfeller også pustebesvær i form av astma.

 

Hvem er i risikosonen for å få allergi?

Det er flere faktorer som påvirker utviklingen av en allergi. En rekke faktorer som arv, hygiene og livsstil er kjente for å ha en effekt på utviklingen av en allergi i større eller mindre grad. Men mye er fortsatt ukjent.

Allergier kan utvikles når som helst i livet, men det er vanligst å bli allergisk som barn eller i ungdomsårene, og allergien kan bli verre over tid. Forskning indikerer også at en person som reagerer på et allergen har større risiko for å utvikle andre allergier i fremtiden.

Allergieksperter har lenge mistenkt at det er en sammenheng mellom luftveisallergi og utvikling av astma, siden det er observert at de to tilstandene overlapper hverandre. Faktisk lider rundt 60% av de som har astma også av allergisk rhinitt. På samme måte vil mange mennesker med høysnue utvikle allergisk astma.

 

Allergi og arv

Arv spiller en viktig rolle i hvorvidt en allergi utvikler seg eller ikke. En allergi i seg selv er ikke arvelig, men det kan føre til at man utvikler en allergi. Hvis det er allergier i familien, er det større risiko for at barnet får allergiproblemer. Jo flere familiemedlemmer eller pårørende som har allergi, desto mer sannsynlig er det at barnet også blir rammet. Men selv om det ikke er allergier i familien, kan barnet utvikle en allergi.

 

Pollenallergi

Hvis du merker at du nyser og plages med tett eller rennende nese deler av året, kan det hende du har pollenallergi, også kjent som høysnue. Denne typen allergi får du fordi pollen fra gress (særlig timotei) og trær (de fleste reagerer på bjørk) svever rundt i luften.

Les mer om pollenallergi

 

Forkjølelse eller allergi? Slik vet du forskjellen

Alle vet hvordan det føles å være trøtt og uopplagt etter en søvnløs natt, eller hvordan det er å være forkjølet eller influensasyk. Disse symptomene kan iblant ligne på allergisymptomer, men det er noen forskjeller.

Les mer om allergisymptomer

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Finn ut hva du er allergisk mot

Hvis du mistenker at du er allergisk, er usikker på hva som forårsaker allergien din, eller ikke er fornøyd med nåværende allergibehandling, bør du bestille time hos lege for å få utredet allergien. Uansett om du har mild eller alvorlig allergi, er det hjelp å få for de fleste. Det viktige er at du føler deg bra, og at ikke allergien plager deg.

Finn en allergispesialist i nærheten

En snakk om allergi - Sommeren er ikke bra for alle

Lær mer om allergi her!

Kvinne tar piller
Allergibehandling

Slik behandles allergi

Som en hjelp mot allergiplager kan man bruke allergimedisin som lindrer symptomene. Når dette ikke lenger er nok, er det også mulig å behandle årsaken til allergien.

woman having breathing trouble
Allergi og astma

Pusteproblemer?

Hvis du er allergisk, er du også i faresonen for å utvikle allergisk astma. Ubehandlet allergi i luftveiene, f.eks. pollenallergi, øker risikoen. Derfor er det viktig at du så tidlig som mulig får riktig diagnose og riktig behandling.

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

NHI.no Hva er allergi, oppdatert 08032022
https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/allergi/

Norges Astma og Allergiforbund, Fem tegn på pollenallergi, oppdatert 11042022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/