Irriterende tørrhoste?
Å hoste er en del av kroppens naturlige forsvar. Når luft tvinges ut med høyt tempo, renser du opp hals og nese for ting som ikke bør befinne seg der. Det kan være virus, bakterier, slim – eller en brødsmule, for den saks skyld.
Men visste du at hoste også er et vanlig symptom på pollenallergi? Dersom du er en av de mange i Norge som har høysnue, kan hyppig hoste om våren og sommeren være knyttet til allergien din. En slik allergihoste kan fortsette i uke etter uke, og har en annen årsak enn hoste forårsaket av forkjølelse eller influensa.
Hva er allergihoste?
Hva er allergihoste?
Allergihoste er rett og slett en hoste forårsaket av allergi. Hvis du for eksempel er allergisk mot pollen fra trær eller gress, er det flere ting som kan føre til at du hoster. Et vanlig symptom på pollenallergi er rennende nese. Det tynne, vannaktige slimet kan også skape irritasjon i halsen, noe som fører til at du hoster.
En annen årsak til hosten er at immunforsvaret ditt oppfatter det helt ufarlige pollenet som en trussel. Da vil det sende ut antistoffer som gir de plagsomme symptomene allergikere kjenner godt. Et av disse symptomene er hoste og det kan være greit å vite at allergihoste også kan være det eneste symptomet på at du er allergisk.
Vanlige symptomer på allergihoste
Vanlige symptomer på allergihoste
Lurer du på om hosten din er allergi? Disse kjennetegnene1 kan hjelpe deg å skille allergihoste fra hoste som forårsakes av luftveisinfeksjoner eller andre årsaker.
- Allergihoste er som regel tørrhoste – uten slim fra lunger og/eller luftveier
- Hosten påvirker de øvre luftveiene og kommer ofte i kombinasjon med rennende nese
- Tilstanden er ofte verre om natten
- Allergihoste varer som regel lengre enn tre uker
Allergihoste kan være et tegn på utvikling av astma. Har du allerede påvist astma, kan vedvarende hoste også være et tegn på at astmaen har forverret seg2.
En annen ting du kan forsøke å legge merke til, er om du har andre symptomer på allergi samtidig. En måte å gjøre dette på, er å notere ned hvilke allergisymptomer som oppstår når. En slik symptomdagbok kan være nyttig å ta med seg til legen som skal vurdere symptomene du opplever og hva slags behandling du eventuelt trenger.
Er hoste vanlig ved allergi?
Er hoste vanlig ved allergi?
Så mange som én million nordmenn lider av pollenallergi – der vanlige former er bjørkepollenallergi og gressallergi.3 Plager i luftveiene, som hoste, er et av de vanlige symptomene på pollenallergi.
Det er verdt å merke seg at én person kan oppleve allergiplager og symptomer svært forskjellig fra en annen. Personer med milde symptomer kan oppleve et snev av tett nese eller kløe i øyne og hals en kort periode, mens andre kan ha sterke symptomer som gir store plager i ukene det er kraftig spredning av pollen.
For å finne ut hva slags behandling som er riktig for deg og de symptomene du opplever, er det viktig å ta kontakt med legen din.
Allergihoste hos barn
Allergihoste hos barn
Har barnet ditt langvarig hoste, eller opplever du at barnet hoster uten å være forkjølet? Barn kan få akkurat de samme symptomene på allergi som voksne og allergihoste er et av disse.
Det er en sterk kobling mellom astma og allergi: Mange barn som har høysnue (allergisk rhinitt), har også astma4. Astma kan oppleves som hoste, tetthet i brystet og tung pust. Noen vil oppleve at tilstanden forverres i pollensesongen. Mistenker du at barnet ditt har allergi eller astma, er det lurt å ta en tur til fastlegen. Legen kan avgjøre hva som er årsaken til hosten.
Allergihoste eller forkjølelse? Dette er forskjellene.
Allergihoste eller forkjølelse? Dette er forskjellene.
Pollenallergi, også kalt høysnue, kan gi plager som nysing, snufsing og generell tretthet – altså en følelse som kan minne om det å være syk. Det er derfor ikke så rart om folk tar feil og tror de har en langvarig forkjølelse, når det egentlig er pollenallergi de lider av.
For å skille mellom forkjølelse og pollenallergi, kan det være lurt å tenke etter om de samme symptomene kommer hvert år. Hvis det er tilfelle, er du kanskje allergisk mot pollen.
Her er noen forskjeller du kan forsøke å legge merke til:
- Sår hals: Å ha vondt i halsen er et vanlig symptom på forkjølelse. Personer med pollenallergi opplever oftere kløe i hals, svelg og munn.
- Feber: Lav feber kan forekomme ved en forkjølelse. Personer med pollenallergi opplever som regel ikke å ha feber.
- Røde øyne: Personer med pollenallergi kan oppleve rødhet, kløe og irritasjon i øynene, i tillegg til hovne øyne. Forkjølelse gir som oftest ingen eller kun lette symptomer i øynene.
- Nysing: Forkjølte personer nyser ofte mer sporadisk enn pollenallergikere – som kan oppleve å nyse både hyppig og flere ganger etter hverandre.
- Hoste: En forkjølelse kan gi både slimhoste og tørrhoste. Pollenallergi gir som regel tørrhoste.
- Varige plager: Mens en forkjølelse ofte går over av seg selv i løpet av en ukes tid, kan pollenallergi og allergihoste vare i flere uker. Symptomene kommer tilbake hvert år når du blir eksponert for allergener du er allergisk mot.
Å ha tett eller rennende nese er vanlig både hos pollenallergikere og ved forkjølelse.
Allergihoste kan også forårsakes av andre allergier enn pollenallergi. Dersom du er allergisk mot dyr eller midd, kan plager med langvarig hoste oppstå helt uavhengig av årstid.
Pollensesongen i Norge
Pollensesongen i Norge
Den norske pollensesongen kan deles inn i tre perioder.
- Vår: Når løvtrærne blomstrer om våren, vil mange oppleve en kort og intens periode med allergiplager. Både bjørk, or og hassel kan gi plager og de lokale variasjonene er store.
- Sommer: De fleste som er allergiske mot gresspollen har størst plager midt på sommeren, når spredningen av gresspollen er på sitt kraftigste.
- Sensommer og høst: Burot blomstrer som regel senere enn gress og allergiplagene oppstår ofte i perioden mellom juli og september.
Har du lagt merke til allergihoste eller andre symptomer den siste tiden? Pollenvarselet viser hvor mye pollen det er i luften rundt deg akkurat nå. Bruk gjerne pollenvarselet til å få et overblikk over lokal spredning, sammen med en oversikt over symptomer du opplever om våren eller sommeren. Dette er informasjon du kan formidle til lege eller allergispesialist dersom du velger å undersøke situasjonen din nærmere.
Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?
Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.
Her er resultatet ditt:
Din VAS-poengsum: 0
VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner
0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.
2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.
5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.
Her er resultatet ditt
Behandling av allergihoste
Behandling av allergihoste
Allergihoste er et symptom på høysnue, som gir svært mange nordmenn plager hvert eneste år. Å få kontroll på allergisymptomene kan gi bedre livskvalitet i pollensesongen, særlig for deg som er mye plaget.
Det finnes flere typer behandling for pollenallergi som kan lindre eller dempe symptomene, eller behandle årsakene til allergien. En lege kan finne ut hva som er riktig behandling for deg.
Dette kan lindre tørrhoste
Dette kan lindre tørrhoste
Disse alternativene kan oppleves lindrende for personer som har symptomer på tørrhoste. Kortsiktig behandling som dette vil for mange ikke være tilstrekkelig, men kan benyttes som en ekstra hjelp i perioder med sterke symptomer.
- Saltvann: Å skylle nesen regelmessig med saltvann kan bidra til å holde nesegangene frie for irriterende stoffer som bidrar til hoste. Saltvann finnes også som nesespray.
- Vanndamp: En lang, varm dusj kan være en kortsiktig løsning på hosteplagene. Noen sverger til luftfukter i huset for å lindre tørrhoste. Det går også an å legge et håndkle over hodet og puste inn dampen fra en bolle med nykokt vann, men vær forsiktig så du ikke brenner deg.
- Halspastiller: Å suge på en halspastill eller andre typer hardt godteri, kan ha en dempende virkning for noen. Det samme kan kokt vann med honning og sitron, eller å spise en skje honning (NB! Ikke for barn under 12 måneder).
Hvis du opplever tegn til symptomer på allergi, enten i pollensesongen eller i andre deler av året, bør du oppsøke lege for å få avkreftet eller bekreftet en diagnose. På den måten kan du få den behandlingen som lindrer plagene dine best mulig.
Derfor bør du ta pollenallergi på alvor
Derfor bør du ta pollenallergi på alvor
Å hoste i uke etter uke kan oppleves svært plagsomt. Allergiplager kan påvirke nattesøvn og føre til at du er trøtt og sliten på dagtid. Noen kjenner også på konsentrasjonsvansker og utfordringer med hukommelsen som en følge av allergisymptomene. Er du mye plaget i pollensesongen? Husk at det er hjelp å få!
En annen viktig årsak til at allergien bør behandles, er at ubehandlet pollenallergi øker sjansene for å utvikle allergisk astma.5
ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.
Referanser:
1. American College of Allergy, Asthma and Immunology, 09.11.2022
https://acaai.org/allergies/symptoms/cough/
2. Norges Astma- og Allergiforbund, 09.11.2022
https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Astma/Astmahoste/
3. Norges Astma- og Allergiforbund, 08.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/
4. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi, 08.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/
5. Morris MS, et al World Allergy Organ J 2014; 7 (Suppl 1): P26