En kvinne løper i gresset en fin sommerdag. Mange nordmenn er plaget med pollenallergi på dager med høy spredning av pollen fra blant annet trær og gress.

Allergisk mot pollen?

Dette er pollenallergi

Plages du av symptomer som tett eller rennende nese, kløe i øyne eller hals, rennende øyne, eller gjentatt nysing om våren og sommeren? Da kan det hende at allergi mot pollen er årsaken. Pollenallergi gir så mange som én million nordmenn1 symptomer hvert år og kan også føre til allergisk astma.

Pollenallergi kan ha stor innvirkning på dagligliv, jobb/skole, trening og sosiale aktiviteter i pollensesongen. Plagsomme allergisymptomer kan forstyrre nattesøvnen, påvirke konsentrasjonsevnen og gjøre at du føler deg uopplagt eller til og med syk. Å være allergisk mot flere typer pollen, som bjørk og gress, kan føre til at allergien påvirker helse og livskvalitet over en lengre periode hvert år.

Både barn og voksne kan ha pollenallergi

Hva er pollenallergi?

Pollen er blomsterstøv fra planter og trær. Hos personer med pollenallergi reagerer immunsystemet med å produsere antistoffer når du puster inn pollenkorn.

De små pollenkornene inneholder allergener og andre stoffer som påvirker immunsystemet til å produsere antistoffer, og resultatet er symptomer på pollenallergi i ulik styrke.

Det finnes mange typer pollen, og derfor også mange typer pollen å være allergisk mot. Pollenallergi er den mest vanlige formen for allergi, og så mange som én av fem nordmenn2 opplever de plagsomme symptomene.

Både barn og voksne kan ha pollenallergi

Både barn og voksne kan ha pollenallergi

Pollenallergi kan gi svært plagsomme symptomer hos både barn og voksne. Denne typen allergi er mest vanlig i alderen fra fem til 40 år3.

Folkehelserapporten til FHI4 nevner blant annet at:

  • Astma og allergiske sykdommer ofte opptrer samtidig hos barn
  • Før puberteten er det flere gutter enn jenter som har astma og allergi
  • Blant voksne er det flere kvinner enn menn som er rammet

Det er viktig å oppsøke hjelp og få utredet symptomene hos en lege, som kan stille diagnose og finne ut hvilken behandling som eventuelt er nødvendig.

Ulike typer pollenallergi

Ulike typer pollenallergi

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi i Norge5. De aller fleste er allergiske mot finkornet blomsterstøv som blir spredd med vinden6. Det er tre hovedtyper av pollenallergi: gresspollenallergi, trepollenallergi og burotallergi.

Allergi mot trepollen
Pollen fra ulike tresorter er et vanlig tegn på at årets pollensesong er i gang. Vårmånedene byr som regel på de mest plagsomme symptomene for dem som er allergiske mot bjørk, hassel, or eller andre tresorter. Noen trær blomstrer imidlertid svært tidlig, særlig etter en mild vinter, noe som gjør at symptomer kan oppstå allerede i januar7.

Allergi mot gresspollen
I Norge finnes det rundt 160 forskjellige typer gress. Pollen fra timotei og andre gresstyper spres særlig om sommeren, men kan gi symptomer fra mai til august avhengig av hvor i landet du bor.

Allergi mot burot
Burot blomstrer på sensommeren og høsten, og regnes derfor som pollensesongens siste plage. Planten avgir mye pollen og burotallergi er et økende problem i Norge8.

En ung kvinne snyter seg i et lommetørkle. Et vanlig symptom på pollenallergi er nettopp rennende nese.

Er pollenallergi og høysnue det samme?

Er pollenallergi og høysnue det samme?

Begrepet «høysnue» ble opprinnelig brukt om allergi mot pollen fra høy og gress9. I dag brukes høysnue i videre forstand om luftveisallergi der personer reagerer på allergener fra pollen, dyr oghusstøvmidd. Pollenallergi er altså én av årsakene til høysnue.

De medisinske navnene på pollenallergi eller høysnue avhenger av hva slags symptomer du opplever:

Allergisk rhinitt er en allergisk reaksjon i slimhinnene i nesen med kløe, nysing og/eller snue. Har du i tillegg symptomer i øynene, som rødhet, kløe eller hovne øyne, kalles det allergisk rhinokonjunktivitt.10

Symptomer på pollenallergi

Symptomer på pollenallergi

Pollenallergi kan gi mange typer symptomer. Det er derfor viktig å merke seg at én allergiker kan oppleve et annet symptombilde enn en annen. Her er en liste over vanlige symptomer:

  • Øyne: Kløe, rennende øyne og/eller røde øyne. Noen opplever også hovne øyelokk.
  • Nese: Gjentatt nysing, kløe og tett eller rennende nese. Snuen er som regel klar og vannaktig.
  • Hals: Kløe eller sårhet, noen opplever også heshet.
  • Luftveier: Hoste, tett i brystet, pustebesvær og/eller forverret astma
  • Munn: Personer med pollenallergi kan oppleve kløe eller opphovning i munnen når de spiser visse typer mat, som en følge av kryssallergi.
  • Generelt: Nedsatt allmenntilstand i form av tretthet, problemer med konsentrasjonen, dårligere hukommelse og irritabilitet.

Pollenallergi kan forstyrre nattesøvnen og gjøre at du føler deg ekstremt trøtt på dagtid. Både skole og arbeid kan kjennes vanskeligere om våren og sommeren. Med legeattest kan du som pollenallergiker derfor ha rett til forlenget tid på eksamen11.

Det kan være nyttig å notere hvilke allergisymptomer som oppstår, og når de oppstår, i en symptomdagbok. Ta med notatene dine til fastlegen eller annet helsepersonell som skal undersøke deg og komme med videre anbefalinger.  

Frisk frukt og grønnsaker er både fargerike og fristende. Pollenallergikere er utsatt for kryssallergier og kan reagere på mat fra forskjellige typer planter.
Kryssallergi

Derfor kan allergikere reagere på mat

Derfor kan allergikere reagere på mat

Kryssallergi betyr at du reagerer på stoffer som ligner på det stoffet du er allergisk mot. Er du allergisk mot pollen, betyr det at du kan få allergiske reaksjoner både på lignende typer pollen og mat fra forskjellige typer planter.

De som er hardest rammet av pollenallergi er mest utsatt for å få kryssallergier.

Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) oppgir disse som de vanligste kryssallergiene ved pollenallergi12:

 

Trepollen Gresspollen Burot
Bjørk, hassel, or, vier, selje eller pil: Rå epler, rå pærer, stenfrukter, rå potet, rå gulrøtter, hasselnøtter, paranøtter, valnøtter, peanøtter, mandler, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya. Belgfrukter som bønner, erter, linser og peanøtter, hvete, bygg, rug, havre og tomat. Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder, urtemedisin, paprika, solsikkefrø og honning.
Kryssallergi

Derfor kan allergikere reagere på mat

Derfor kan allergikere reagere på mat

Kryssallergi betyr at du reagerer på stoffer som ligner på det stoffet du er allergisk mot. Er du allergisk mot pollen, betyr det at du kan få allergiske reaksjoner både på lignende typer pollen og mat fra forskjellige typer planter.

De som er hardest rammet av pollenallergi er mest utsatt for å få kryssallergier.

Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) oppgir disse som de vanligste kryssallergiene ved pollenallergi12:

 

Trepollen
(bjørk, hassel, or, vier, selje eller pil): Rå epler, rå pærer, stenfrukter, rå potet, rå gulrøtter, hasselnøtter, paranøtter, valnøtter, peanøtter, mandler, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya.
Gresspollen
Belgfrukter som bønner, erter, linser og peanøtter, hvete, bygg, rug, havre og tomat.
Burot
Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder, urtemedisin, paprika, solsikkefrø og honning.

Allergi kan utvikle seg til astma

Allergi kan utvikle seg til astma

En viktig årsak til å behandle symptomene på pollenallergi, er at ubehandlet allergi kan utvikle seg til allergisk astma. Hoste kan være et tidlig tegn på utviklingen av astma13.

Astma og allergi er tett forbundet med hverandre. Åtte av ti astmatikere har pollenallergi14, og tilstanden kan forverre seg når det er høy tetthet av pollen i luften. Hoste, tetthet i brystet og tung pust er vanlige symptomer på astma. Særlig plagsom eller langvarig tørrhoste er noe av det som trekkes frem som tegn på forverring eller at tilstanden er underbehandlet15.

Langvarig hoste og andre symptomer på allergi og/eller astma bør følges opp av en lege, som kan stille riktig diagnose.

Pollenallergi eller forkjølelse?

Pollenallergi eller forkjølelse?

Noen allergisymptomer kan ligne på forkjølelse. En nese som renner, behov for nesespray ved tett nese, nysing, irritert hals og hovne øyne kan minne om både det ene og det andre. Men hva med feber og vondt i kroppen?

Pollenallergi: Slik får du en diagnose

Pollenallergi: Slik får du en diagnose

Å gjette seg frem til hva du er allergisk mot, vil ikke få orden på allergisymptomene. Den beste løsningen er å la helsepersonell vurdere symptomer, testresultater og din helse, for så å anbefale veien videre.

Fastlegen eller allergispesialister kan blant annet organisere prikktest eller blodprøver for å avdekke hvordan immunsystemet ditt reagerer på forskjellige allergener.  

Når starter pollensesongen?

Når starter pollensesongen?

Pollensesongen følger årstidene. Det betyr at de aller fleste vil oppleve symptomer om våren eller sommeren, da spredningen av pollen er på sitt kraftigste. På grunn av temperaturforskjeller, klima og ulike typer vegetasjon er det store variasjoner mellom landsdeler når det kommer til pollenspredning.

Pollenallergi og klimaendringer

Pollenallergi og klimaendringer

Milde vintere og høyere gjennomsnittstemperaturer som en følge av global oppvarming, kan føre til lengre og mer intensive pollensesonger16. Pollensesonger som starter tidligere og varer lengre, kan gjøre at du som er allergisk mot pollen kan kjenne symptomer på andre tidspunkt enn før.

En studie fra 202017 antyder også at flere personer får allergi og økte plager som følge av klimaendringene.

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Har været noe å si for pollenspredningen?

Har været noe å si for pollenspredningen?

Været spiller inn på spredningen av pollen i sesongen. På tørre, varme dager med vind er det som regel mer pollen i luften enn ellers, noe som kan gi ekstra plagsomme symptomer. Noen vil også kjenne mye til symptomene bestemte tider på døgnet.

Dager med regn kan gi mildere symptomer og et pusterom for pollenallergikere. Samtidig kan styrtregn eller storm etter perioder med varmt vær føre til en økning av allergener i luften. Etter å ha blitt slått ned i bakken av regnet, brytes pollenkornene opp og spres når solen titter frem igjen.

Pollensesong. Pollenvarsel i Norge

Bruk pollenvarselet

Bruk pollenvarselet

Pollenvarselet er et nyttig og enkelt hjelpemiddel for deg som er pollenallergiker. Ved å bruke pollenvarselet, kan du se hvor mye pollen det er i luften der du befinner deg akkurat nå.

Hvis symptomene dine dukker opp samtidig som det er store mengder av en bestemt type pollen, kan det hende det er nettopp den typen pollen du er allergisk mot.

Kan pollenallergi behandles?

Kan pollenallergi behandles?

Noen merker lite til pollenallergien, mens andre får store plager. Hvis allergisymptomene er så plagsomme at de påvirker allmenntilstand og livskvalitet, er det viktig at du oppsøker hjelp. En lege eller allergispesialist kan hjelpe deg å utrede symptomer, stille diagnose og foreslå behandling som er riktig for deg.

Her er noen tips til deg som ønsker å gjøre noe med allergien din:

1. Unngå eksponering av pollen
Dette kan være lettere sagt enn gjort når det kommer til pollenallergi. Det finnes likevel noen ting du kan gjøre for å unngå pollen og tilpasse aktiviteter de dagene spredningen er høyest, eller symptomene er særlig plagsomme.

2. Lindre symptomene
Det finnes ulike typer medisin som er laget for å lindre symptomene på pollenallergi og høysnue. Slike symptomlindrende legemidler finnes både som nesespray, øyedråper og tabletter. Noen er reseptfrie, mens andre krever at du får resept fra legen din. Følg alltid legens anvisninger.

3. Behandle årsaken
Allergivaksinasjon, også kalt allergen immunterapi eller hyposensibilisering, behandler årsaken til allergien. Behandlingen påvirker immunforsvaret slik at det ikke lenger oppfatter pollen som farlig. En lege kan avgjøre om allergivaksinasjon er aktuelt for deg.

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

1. Norges Astma- og Allergiforbund, 14.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/

2. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

3. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

4. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi, 14.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/

5. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

6. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

7. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/h%C3%B8ysnue

8. Norges Astma- og Allergiforbund, 14.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/burot/

9. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/h%C3%B8ysnue

10. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

11. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/h%C3%B8ysnue

12. Norges Astma- og Allergiforbund, 04.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/kryssallergi/

13. Norges Astma- og Allergiforbund, 14.11.2022
https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Astma/Astmahoste/

14. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

15. Norges Astma- og Allergiforbund, 14.11.2022
https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Astma/Astmahoste/

16. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, 04.12.2022
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/does-climate-change-impact-allergic-disease

17. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi, 14.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/