En jente ligger i gresset, støtter seg på albuene og ser lei seg ut. Hun snyter seg på grunn av gresspollenallergi.

Allergisymptomer fra gress?

Gressallergi hos barn

Sommeren bør være til glede for alle barn, men gressallergi kan gjøre årstiden elendig. Å være ute kan gi symptomer som tett eller rennende nese og øyne som klør.1 Noen barn kan også få utslett av å gå barbeint i gresset.2 Heldigvis finnes det muligheter for å lindre plagene!

Allergi mot gresspollen er en av de vanligste formene for pollenallergi i Norge.3 Hvis du som forelder er allergisk, er sjansen større for at barnet ditt også utvikler allergi.4 . Legg merke til at symptomer varierer fra person til person – et barn kan oppleve allergi på en annen måte enn en voksen.

Hvis barnet ditt har symptomer på allergi, kan det første steget være å kontakte fastlegen for undersøkelse, korrekt diagnose og anbefalinger. I denne artikkelen kan du lære mer om hvordan allergi oppstår, vanlige symptomer og håndtering av disse. Å ta kontroll på allergien kan gjøre at man får det bedre.  

Hvorfor blir barn allergiske mot gresspollen?

Barn med gressallergi har et overaktivt immunsystem som tror at gresspollen er en trussel de trenger beskyttelse mot.5 Kroppen produserer antistoffer som holder utkikk etter allergenet, og som deretter utløser allergisymptomer for å jage «inntrengeren» ut.5 

Barn som har en allergisk forelder, har ca. 50 prosent sjanse for å utvikle allergi selv.4 Hvis begge foreldrene er allergiske, er risikoen ca. 75 prosent.4 De kan ha svakere hudbarriere, noe som gjør dem mer utsatt for atopisk eksem – både som babyer, småbarn, eller når de er eldre.6 Eksponering for passiv røyking eller å bo i by er andre mulige risikofaktorer.6 Du kan lese mer om det her.

Når oppstår gressallergi hos barn?

Det kan starte allerede i småbarnsalderen. For at immunsystemet skal reagere på pollen, må det ha vært i kontakt med de i utgangspunktet ufarlige allergenene mer enn én gang.5 Det betyr som regel at barnet må ha opplevd minst to gresspollensesonger før de får symptomer på en allergisk reaksjon.5 Faktisk oppstår luftveisallergier som gressallergi oftest i 8–12 årsalderen.4 

Hvis du derimot lurer på når på året allergisymptomene oppstår, henger det sammen med hvor i landet du bor. I Norge finnes det omtrent 160 forskjellige typer gress som blomstrer til forskjellige tider7, og i verste fall kan du oppleve symptomer fra mai til august.7 Spredningen av gresspollen er kraftigst i varmt og tørt vær, men kraftige regnskyll på dager med høyt nivå av gresspollen kan også være utfordrende; regndråpene bryter opp pollenklumper på bakken slik at de små kornene spres.

Hvordan kan jeg finne ut om barnet mitt har symptomer på gressallergi?

Når på året symptomene oppstår, kan være et viktig hint. Barnets kombinasjon av symptomer kan også ha noe å si. Allergi mot gresspollen har en tendens til å gi flest symptomer i nesen og luftveiene.1 Men la oss begynne med huden, siden det kan være noe av det første du legger merke til.8

Allergisymptomer fra gress på huden

Hos babyer og småbarn vises symptomer fra allergi ofte først på huden.8 Noen barn kan få utslett/elveblest etter å ha lekt på plenen, som en allergisk reaksjon etter å ha vært i kontakt med gress.2 Pollenet kan også utløse eksem.9 Legen din kan hjelpe deg å finne ut hva som foregår.

Allergisymptomer fra gress i nesen

Skyldes snufsingen til barnet ditt en langvarig sommerforkjølelse, eller kan årsaken være pollenallergi/høysnue? 1,10 Mange av symptomene ligner hverandre. Tett og rennende nese, kløe i nesen og nysing er noen av symptomene som kan gjøre det vanskelig å skille mellom forkjølelse og allergi.10 Det samme gjelder slim som renner fra bihulene og ned i halsen. Dette kan forverre seg om natten, og kan føre til hoste hos barnet ditt.10

Både forkjølelsesvirus og pollen er luftbårne, og begge fører derfor til symptomer og plager i nese og luftveier når barna puster dem inn. En viktig forskjell er at forkjølelse kan gi gulgrønt og tykt slim hos barnet, mens det er klart og rennende ved pollenallergi.10 Du kan lese mer om forskjellen mellom forkjølelse og allergi her.

Infografikk som beskriver fire vanlige tegn på høysnue hos barn. Detaljert informasjon fra infografikken finnes i listen under.

Allergisymptomer fra gress i øynene11 

Røde, kløende og rennende øyne er ikke uvanlig hos barn som er allergiske mot gresspollen. Faktisk ser denne typen pollen ut til å forårsake flere allergisymptomer i øynene enn andre luftbårne allergener. Allergiske øyesymptomer (konjunktivitt) er derfor et vanlig tegn på gressallergi. Plagene blir ofte verre på dager med kraftig spredning av pollen. Det er ikke lett for et barn å unngå å gni seg i øynene, selv om dette forverrer symptomene.12 

Infografikk som beskriver fire vanlige tegn på høysnue hos barn. Detaljert informasjon fra infografikken finnes i listen under.

Allergisk astma fra gress

Barn med pollenallergi (allergisk rhinitt) har opptil 7 ganger høyere risiko for å utvikle astmasymptomer.13 Hvis barnet er diagnostisert med gressallergi, er det mulig å se på dette som en tidlig advarsel. Astmasymptomer i forbindelse med allergi, oppstår ofte i barneskolealder.14 Symptomer på astma inkluderer hosting, pipende pust, tett bryst og tung pust.10 

Gresspollen og kryssallergi

Noen barn som er allergiske mot gresspollen, kan oppleve kløe i munn eller svelg når de spiser enkelte matvarer. Dette kalles kryssallergi og oppstår når immunsystemet ikke klarer å skille mellom de allergifremkallende stoffene i gresspollen og proteiner som ligner. Matvarer som kryssreagerer med gresspollen (timotei) er for eksempel potet, melon og tomat.15 Å skrelle eller varmebehandle matvaren kan være nok til å hindre symptomene fra å oppstå. Dersom du mistenker at barnet ditt reagerer allergisk på matvarer, er det lurt å ta en sjekk hos fastlegen.

Slik kan barnet påvirkes av gresspollenallergi

Pollenallergi kan gi ulike påkjenninger og oppleves stressende på ulike måter, også for foreldrene til barn med allergi. Pollenallergi kan gjøre små barn gretne, på samme måte som når de er forkjølet eller overtrøtte. Allergi kan virke forstyrrende på søvnen.10 Øre- og bihulebetennelser er også mer vanlige hos barn med pollenallergi, noe som kan være smertefullt.16 Ubehandlet allergi kan utvikle seg til allergisk astma.17 

Symptomer på pollenallergi kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg på skolen.18 Eldre skolebarn har vanligvis viktige prøver og eksamener i juni – en periode der pollenspredningen kan være svært kraftig. Noen er så sterkt plaget av pollenallergi at de kan søke om utvidet tid på eksamen, noe de fleste norske studiesteder tilbyr.19  Barn med allergi kan også bli forhindret fra å delta i utendørs lek og fritidsaktiviteter i pollensesongen.

En lege utfører prikktest på et barn ved å prikke dråper som blant annet inneholder pollen inn i huden på underarmen. Gjennom dråpen prikkes det forsiktig ned i huden med en tynn liten nål, slik at allergenet kommer i kontakt med hudens immunforsvar.

Dette er prikktest

Utredning av gressallergi hos barn

Allergitester kan bidra til å avklare hva som gir barnet ditt allergisymptomer.1 Vanlige allergitester i Norge er prikktest og blodprøve. En prikktest gjennomføres ved at de aktuelle stoffene man kan reagere på dryppes på underarmen. Gjennom dråpen prikkes det forsiktig ned i huden med en tynn liten nål, slik at allergenet kommer i kontakt med hudens immunforsvar. Dersom det tas blodprøve, sjekker et laboratorium om blodet inneholder antistoffer som kan bety at barnet vil reagere på visse allergener.

For å finne ut om barnet ditt er allergisk mot gresspollen, kan legen vurdere resultatene fra en eventuell allergitest sammen med symptomene barnet opplever, barnets sykehistorie, og eventuell familiehistorie med allergi.1

Hvordan behandles gressallergi hos barn?

Følg alltid råd og anbefalinger fra din lege eller allergispesialist. Det første steget for å håndtere symptomer fra gressallergi, er å redusere eksponering fra gresspollen så godt det lar seg gjøre. Det finnes også legemidler som kan lindre symptomene midlertidig, og metoder som kan behandle årsaken til allergien.

8 gode råd for å unngå symptomer fra gressallergi

  1. Sjekk ditt lokale pollenvarsel hver morgen
  2. Hold vinduer og dører lukket på dager med kraftig pollenspredning.
  3. La små barn kjøpe morsomme solbriller som beskytter øynene deres mot flygende pollen.
  4. Hør om naboen kan gi beskjed før de skal klippe plenen, sånn at barnet ditt kan holde seg innendørs når det står på. Hold din egen plen kortklippet, fordi gresset blomstrer og sprer pollen når det når en viss høyde.20
  5. Barn som får utslett, bør unngå å rulle seg i gresset. Kanskje bør de bytte shorts med bukser og ta på sko hvis de skal oppholde seg på gresset.
  6. Lær barnet å vaske hender og ansikt etter å ha lekt utendørs, eller når de kommer hjem fra skolen. De bør også skifte klær.
  7. Unngå at kjæledyr som katt og hund oppholder seg på barnets soverom, ettersom pollen kan ha festet seg i pelsen deres.
  8. Når du planlegger ferie, vurder å dra til kystnære strøk. Pollenspredningen pleier vanligvis å være lavere her, særlig hvis det er pålandsvind.

Symptomlindrende behandling for gresspollenallergi1

Det finnes allergimedisiner for barn som kan lindre symptomene midlertidig. Det kan være lurt å snakke med fastlegen, eller be om råd på apoteket i god tid før pollensesongen. Det er viktig at du alltid følger legens anbefaling, i tillegg til å lese pakningsvedlegget nøye.

Symptomlindrende medisiner inkluderer allergitabletter med antihistaminer, nesespray og øyedråper. Det finnes også medikamentfrie alternativer som saltvannsspray. For noen kan det være nødvendig å bruke en eller flere symptomlindrende medikamenter for å oppnå tilstrekkelig lindring.

Behandle årsaken til allergien med allergivaksinasjon

Allergen immunterapi, også kalt allergivaksinasjon, kan være aktuelt for barn som opplever plagsomme symptomer til tross for behandling med symptomlindrende medikamenter. Behandlingen er tilgjengelig for flere pollentyper for barn over fem år.

Målet med allergivaksinasjon er å øke toleransen for allergenet pasienten reagerer på. En lege eller allergispesialist kan avgjøre om behandlingsformen er riktig for barnet ditt.

Kortversjonen

Barn som er allergiske mot gresspollen kan oppleve symptomer som nysing, kløe og tett eller rennende nese om sommeren. Allergiplager kan hindre dem fra å leke ute, komme i veien for deres sosiale liv og gjøre det vanskelig å konsentrere seg på skolen.

Gresspollenallergi kan også utvikle seg til astma. Å få en riktig diagnose på plass, kan hjelpe deg som forelder å håndtere barnets allergisymptomer. Det første steget er å unngå pollen så godt det lar seg gjøre. Målet med alle typer allergibehandling er at barnet ditt skal få det bedre.

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

1. Scadding GK, Smith PK, Blaiss M, et al. Allergic Rhinitis in Childhood and the New EUFOREA Algorithm. Front Allergy. 2021;2:706589. Published 2021 Jul 14. doi:10.3389/falgy.2021.706589 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35387065/

2. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Mowing down your grass allergies. Retrieved 1 August 2023 https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/mowing-down-your-grass-allergies

3. LHL Astma og allergi, De vanligste pollenallergiene, 20.02.2024
https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/om-pollenallergi/de-vanligste-pollenallergiene/ 

4. Norges Astma- og Allergiforbund, fakta om allergi, 20.02.2024
https://www.naaf.no/allergi/fakta-om-allergi 

5. British Society for Immunology Allergy briefing. Retrieved 1 August 2023
https://www.immunology.org/policy-and-public-affairs/briefings-and-position-statements/allergy

6. Kleine-Tebbe J., Davies J.M. Grass pollen allergens. In: Akdis C.A., Agache I., editors. Global Atlas of Allergy, Zurich: European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) 2014. pp. 22–26
https://www.zora.uzh.ch/id/eprint/140934/1/GlobalAtlasAllergy.pdf

7. Norges Astma- og Allergiforbund, allergi mot gresspollen, 20.02.2024
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/allergi-mot-gresspollen

8. Tsuge M, Ikeda M, Matsumoto N, Yorifuji T, Tsukahara H. Current Insights into Atopic March. Children (Basel). 2021;8(11):1067. Published 2021 Nov 19. doi:10.3390/children8111067
https://www.mdpi.com/2227-9067/8/11/1067 

9. National Eczema Association. What is eczema? Retrieved 1 August 2023
https://nationaleczema.org/eczema/children/

10. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, Denburg J, Fokkens WJ, Togias A, et al; World Health Organization; GA(2)LEN; AllerGen. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008 Apr;63 Suppl 86:8-160. doi: 10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18331513

11. Bielory L. Allergic and immunologic disorders of the eye. Part II: Ocular allergy. Current Reviews of Allergy and Clinical Immunology. Vol 106, issue 6, P1019-1032. Dec 2000. Doi: 10.1068/mai.2000.1111238
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)75400-5/fulltext

12. Baab S, Le PH, Kinzer EE. Allergic Conjunctivitis. StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448118/

13. Burgess JA, Walters EH, Byrnes GB, et al. Childhood allergic rhinitis predicts asthma incidence and persistence to middle age: a longitudinal study. J Allergy Clin Immunol. 2007;120(4):863-869. doi:10.1016/j.jaci.2007.07.020
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17825896/

14. Trivedi M, Denton E. ‘Asthma in Children and Adults—What Are the Differences and What Can They Tell us About Asthma?’, Frontiers in Pediatrics. 2019 June, 7(256). doi: 10.3389/fped.2019.00256
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603154/

15. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Oral Allergy Syndrome. Retrieved 2 August 2023
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Oral-allergy-syndrome-(OAS)

16. Chad Z. Allergies in children. Paediatr Child Health. 2001;6(8):555-566. doi:10.1093/pch/6.8.555
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805592/ 

17. Norges Astma- og Allergiforbund, 5 tegn på pollenallergi, 16.02.2023
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi

18. Blaiss MS, Hammerby E, Robinson S, Kennedy-Martin T, Buchs S. The burden of allergic rhinitis and allergic rhinoconjunctivitis on adolescents: A literature review. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(1):43-52.e3. doi:10.1016/j.anai.2018.03.028
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29626629/

19. Norges Astma- og Allergiforbund, pollenallergi og rettigheter, 25.08.2023
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/pollenallergi-og-rettigheter

20. Center for Urban Agriculture. Sneezeless landscaping. Retrieved 2 August 2023 https://ugaurbanag.com/sneezeless-landscaping