Fastlege eller allergispesialist – her kan du finne hjelp

Har du spørsmål om allergi – eller plages du av allergisymptomer? Da bør du bestille time hos fastlegen. Legen din kan hjelpe med utredning og diagnose, informasjon om ulike typer behandling, og råd og veiledning knyttet til dine helseplager.

Kanskje har du hørt at noen leger kalles allergolog? Noen ganger er det utfordrende å finne frem til en allergidiagnose og hvordan den best bør behandles. Da er det godt å vite at det finnes leger med ekstra god allergikompetanse. Fastlegen din kan vurdere om det er behov for å henvise deg til en lege med spesialistkompetanse.

Det medisinske fagområdet som har med allergi å gjøre kalles allergologi. En allergolog, eller allergispesialist, har ekstra god kunnskap om allergiske sykdommer. Spesialist på allergisykdommer kan for eksempel være allergolog, øre-nese-hals-, lunge-, hud- eller barneleger som jobber på sykehus eller ved private klinikker.

Når fastlegen din henviser deg, kan en allergispesialist i ditt område hjelpe deg videre.

Her kan du finne en oversikt over noen av de leger/klinikker som kan hjelpe dersom det er behov for en slik henvisning.

Finn en allergispesialist

Henvisning fra fastlege er nødvendig


Laster inn...
Listevisning show-list Kartvisning show-list

Når det kan være på tide å oppsøke hjelp

Allergi kan ha betydelig innvirkning på hvordan du fungerer i hverdagen. Det er derfor viktig å ta symptomene på alvor. I de aller fleste tilfeller finnes det hjelp å få. Du skal kunne fungere normalt uten at jobb, skole eller sosialt liv påvirkes negativt av allergien.

Kontakt fastlegen og fortell om hva du opplever. Din sykdomshistorie er avgjørende for å kunne stille en diagnose. I tillegg kan legen anbefale at det tas en allergitest.

Du kan vurdere å oppsøke legen din dersom du opplever:

  • at allergiplager påvirker prestasjonene din at jobb or school, går ut over socialt liv, fritidsaktiviteter, og/eller søvn
  • at du kjenner deg plaget selv om du tar allergimedisiner som foreskrevet
  • at du får bivirkninger av den behandlingen legen har anbefalt deg
  • at symptomene dine endrer eller forverrer seg, eller du får symptomer på astma
  • at du har behov for medisiner hver dag over en lengre periode eller hele året
Forberedelser før avtale hos fastlege/allergispesialist

Forberedelser før avtale hos fastlege/allergispesialist

Noen synes det er nyttig å beskrive symptomene sine i en symptomdagbok. Denne kan du ta med til legen og bruke som støtte når du skal diskutere helsen din. Du kan for eksempel notere når på året de fleste symptomene oppstår, hvilke symptomer du kjenner på, og hva slags allergimedisiner du opplever har best effekt. Bruk gjerne også vår samtaleguide for å forberede deg best mulig før din neste legeavtale.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Kan man ta allergitest hos fastlegen?

Ved mistanke om allergi vil en lege ofte foreslå å ta en allergitest. En slik test benyttes blant annet for å få informasjon om hvilke allergener som kan gi deg en allergisk reaksjon, og utelukke andre. Noen allergitester kan tas hos fastlegen, mens andre krever henvisning til sykehus/spesialist.

Her er to vanlige allergitester som benyttes i Norge:

Allergitest: Prikktest

Prikktest er en vanlig allergitest. Dråper som inneholder allergener prikkes inn i huden. Det er helsepersonell som gjennomfører testen, og de bruker en lansett for å prikke allergenet gjennom dråpen. Etter 15 minutter resultatet leses av.

Allergitest: Blodprøve

Allergitest ved hjelp av blodprøve er en metode der du ikke blir utsatt for allergener. Blodprøven sendes til laboratorium for å avdekke om du har antistoffer (IgE) i blodet. Dersom mengden antistoff mot et spesifikt allergen er høy, er du sensibilisert for dette allergenet.

Allergispesialister nær deg

Ved spørsmål eller mistanke om allergi kan du alltid henvende deg til din fastlege for råd og videre oppfølging. Legen din kan også vurdere om det er behov for å henvise deg til en lege som er spesialist på allergisykdommer (for eksempel allergolog).

De kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type allergi du lider av, som for eksempel pollenallergi eller allergi mot husstøvmidd. I tillegg kan de også hjelpe med råd om behandling. For å få en enkel oversikt, kan du bruke kartet over for å søke direkte etter leger med ekstra allergikompetanse (allergispesialister) i ditt område. Husk at du må ha henvisning fra fastlegen din.

Søk etter leger i andre deler av landet

Velg fylke under for å få en liste over leger i nærheten.

Langvarige plager kan være allergi

Langvarige plager kan være allergi

Allergi kan gi milde eller kraftige symptomer. Mens noen kjenner lite til allergien sin, kan det for andre være nødvendig å bruke medisiner for å håndtere plagene. Pollenallergi er sesongavhengig og gir derfor som regel symptom i en begrenset periode. Midd, mugg og dyreallergi kan gi symptom hele året.Dersom en vår- eller sommerforkjølelse kommer til samme tid hvert år, eller dersom du snufser og hoster store deler av året, kan det være en god idé å kontakte lege for utredning og veiledning.

Barn og allergiplager

Symptomer fra allergi kan gå ut over aktiviteter, lek og skolearbeid hos barn. Fordi noen barn har hyppige luftveisinfeksjoner, kan det være lett å tenke at allergisymptomer er enda en forkjølelse. Langvarige plager i luftveiene bør undersøkes av fastlegen, som kan vurdere om det er behov for allergitest, behandling eller videre henvisning til annen behandler/allergispesialist.

Tenåringer og allergiplager

Ungdommer har ofte god kjennskap til sin egen kropp og kan gjøre gode valg for sin egen helse. Likevel kan noen synes det er vanskelig å gå til lege når de har plager. Allergisymptomer kan påvirke både skole, trening og sosialt liv, og kan for noen oppleves som en mental påkjenning. Foreldre kan hjelpe gjennom å tilrettelegge for at symptomer blir fulgt opp og undersøkt, med mål om at ungdomstiden skal bli best mulig.

Hva slags behandling anbefaler en fastlege eller allergispesialist?

En lege med allergologisk kompetanse kan gi råd om hva slags behandling som er egnet for de symptomene du opplever. Når det kommer til allergi, er det vanligvis snakk om disse prinsippene for behandling:

  • Unngå eksponering av allergener
  • Lindre symptomene ved hjelp av allergimedisin
  • Behandle årsaken til allergi ved hjelp av allergivaksinasjon

Uansett metode er målet for behandling symptomfrihet og normal funksjon. Å være frisk og rask er viktig for god livskvalitet. Oppsøk lege for oppfølging knyttet til behandling av sykdom og symptomer.

Få hjelp – og få det bedre

Vi håper at du har funnet den informasjonen du trenger for å lære mer om allergi og hvor du kan få hjelp. Kjenner du noen andre som sliter med allergi? Da kan du gjerne fortelle dem om hva slags hjelp som finnes, slik at de kan få det bedre.

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en allergolog/allergispesialist?

En allergolog/allergispesialist er en lege med ekstra god kunnskap om allergiske sykdommer, og som derfor kan bistå fastlegen med utfordrende allergidiagnoser og råd for behandling.

Hvor kan man teste seg for allergi?

Ved mistanke om allergi kan du kontakte fastlegen din, som vil undersøke symptomer og vurdere hva slags allergitest du eventuelt bør ta.

Hvordan kan man undersøke om en person er allergisk mot noe?

Sykdomshistorien og symptomene dine er avgjørende for å kunne stille en allergidiagnose. I tillegg kan legen din anbefale at det tas en allergitest som undersøker hvilke allergener du har utslag på, for å støtte eller styrke en diagnose.