Endeløs kløe og nysing?

Du er ikke alene ...

Altfor ofte undervurderes effekten av pollen. Mange opplever milde eller forbigående symptomer på høysnue, men denne opplevelsen er langt fra de sterke plagene en kraftig tre- og/eller gresspollenallergi gir, når byrden kan føles uendelig og overveldende.

De typiske symptomene på pollenallergi er verst i vår- og sommermånedene, men for mange begynner symptomene på ettervinteren. Det er fordi de fleste som er allergiske overfor bjørkepollen, også reagerer på pollen fra andre trær, som or og hassel.

95 % av de som er allergiske for bjørkepollen opplever symptomer i den tidligere sesongen for or. En som er allergisk overfor bjørk, hassel, or og gress, kan ha allergiske symptomer fra februar til september!

 

pollenkalender_Norge

Mye mer enn bare rennende nese

Hvilke bilder får du i hodet når du tenker på pollensesongen?

Kanskje ser du deg selv isolert og frustrert innendørs, der du går glipp av morsomme aktiviteter og arrangementer du ville ha likt å delta i. Kanskje er det de søvnløse nettene, sykedagene eller produktivitetsfall på grunn av manglende evne til å konsentrere seg. Eller er det det store fysiske ubehaget og den emosjonelle effekten av lidelsen som plager deg mest?

Uansett hva svaret er, hvis allergien din ikke blir godt kontrollert, er det sannsynlig at pollensesongen for deg for det meste er ubehagelig og av og til er uutholdelig.

Og du er ikke alene. Opptil 40 % av alle som har pollenallergi fortalte at de lider kraftig av symptomer i løpet av pollensesongen og opplever lite lindring fra behandlingen når de trenger det mest.

Effekten på dagliglivet kan være stor:

For barn og ungdom med allergi påvirker pollensesongen skoleresultatene. Elever har en 40 % større sannsynlighet for å få dårligere eksamensresultater på grunn av symptomene sine.

eksamensresultater

79 % av de spurte rapporterte om at allergisymptomene deres hadde betydelig påvirkning på innsatsen på arbeid/skole

arbeid

71 % av de som lider av allergi med vedvarende symptomer, sa at de ved flere anledninger i den siste måneden ikke har fått tilstrekkelig søvn.

søvn

For voksne har pollensesongen vært forbundet med nedsatt produktivitet og fravær fra jobb. Den psykiske helsen blir også rammet, da søvnmangel er en viktig faktor for humørlidelser, som angst og depresjon. På toppen av alt dette kan allergisymptomer øke risikoen for infeksjoner og forårsake konjunktivitt og sinusitt, noe som vil si at du kan få mye mer å kjempe med enn mange tror!

Risikoen for dårlig kontrollert pollenallergi

Hvis du i tillegg føler at allergien din ikke er godt nok kontrollert, er det på tide å ta en prat med legen. Overraskende nok lar over halvparten av de som opplever moderat til alvorlig pollenallergi, være å oppsøke lege eller behandle allergien, og slik utsetter de egen helse for risiko.

Dårlig kontrollert pollenallergi kan utgjøre større helserisiko enn du er klar over. Hvis du lar være å behandle allergien, kan du øke risikoen for å utvikle sykdommer i øvre luftveier, inkludert astma og lungebetennelse.

Treff tiltak i god tid før neste pollensesong

Hvis du føler at du har massevis av plagsomme symptomer selv om du bruker allergimedisiner, kan det være på tide å få en avtale med legen for å diskutere allergien og hvilke behandlingsalternativer du har.

Her kan du finne hjelp

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

Norges Astma og Allergiforbund, pollenvarsel, oppdatert 2022
https://www.naaf.no/pollenvarsel

What Untreated Allergies Could Do to Your Health
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/does-climate-change-impact-allergic-disease