Ikke la pollenallergien ødelegge ferien din

Det er den tiden av året, da vi bare tenker på én ting: Riktig, sommerferie. Mens andre gjør seg klare til det de forventer skal bli årets høydepunkt, bekymrer du deg kanskje over hvordan allergien kan legge en demper på opplevelsen for deg.

Engstelse rundt ferien kan oppleves som enda en måte allergien påvirker livskvaliteten din på. Kanskje vil du ikke snakke med familie og venner om dette, og det kan øke engstelsen.

Tre- og gresspollen kan fyke milevis med vinden, så det er vanskelig å unngå all kontakt med pollen i løpet av pollensesongen. Men disse livsstilsrådene kan være til hjelp ...

Planlegging er viktig for en vellykket ferie

Du fortjener en herlig pause fra daglige rutiner like mye som alle andre, og det er ingen grunn til at du ikke skal få det. Men kanskje blir det nødvendig å tenke gjennom et par ting som folk uten allergi tar for gitt. Det er ikke masete å være tydelig på hva du trenger for å ha det bra – det er nødvendig for å sørge for at du og de du er på ferie sammen med, har det så bra som mulig.

Vi er klar over at frykten for det ukjente i et nytt miljø og klima kan virke skummelt. Men ta det rolig, vi er her for å hjelpe deg.

Før du reiser

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Beliggenhet

 

Det første, og kanskje viktigste, du bør tenke på, er hvor du skal reise. Et sted med lavt pollennivå er selvfølgelig best, men hvordan kan du vite hvilke områder som er “trygge”? Kystområder eller høye fjellkjeder over 1500 meter er bra alternativer.

Vurder å vente med bestilling til siste øyeblikk - Mange værrelaterte faktorer, som temperatur, vindretning og vindhastighet kan påvirke pollennivået.

Ikke glem å pakke medisinene dine

Skriv en liste over alle medisinene du tror du vil trenge mens du er borte – for eksempel:

  • øyedråper eller øyeskyllevann
  • nesespray
  • antihistaminer eller astmalegemidler

Legen din kan også ha noen nyttige råd om dette, så det er lurt å snakke med ham eller henne før du reiser.

Her kan du finne hjelp

medisin

Tenk trygghet

Det kan være trygt å vite hvor nærmeste apotek er og hvordan du kan få tak i legehjelp mens du er borte. Resepsjonisten på hotellet kan sikkert hjelpe deg med informasjon om lokale forhold, eller du kan søke på nett for å finne den informasjonen du trenger.

apotek

Mens du er bortreist

Bruk et daglig pollenvarsel når du skal planlegge aktiviteter

Følg med på pollenvarselet, så det er mulig å planlegge egnede aktiviteter mens du er bortreist. Hvis pollennivået ser lavt ut, kan du benytte mulighetene til å dra på en utendørsaktivitet du har gledet deg til.

Ta deg en pause av og til

Du trenger ikke føle at du må presse deg til å være med på alle aktiviteter venner og familie vil på. Sett av tid til å hvile og kom tilbake når pollennivået synker eller symptomene dine blir bedre. Gjør ting i din egen takt.  

 

Innendørsaktiviteter er også morsomt

Hvis symptomene dine er ille, kan det hende du foretrekker å bli innendørs. Det trenger ikke være kjedelig. Planlegg noen morsomme innendørsaktiviteter før du drar, så du har noe å gjøre i tilfelle du ikke føler deg på topp. Det finnes utallige muligheter, fra kulturaktiviteter til innendørs sport til spa-dag eller holistiske behandlinger.

Vær snill mot øynene dine

Prøv disse enkle tipsene for å redusere øyeirritasjon:

  • Solbriller kan være en livredder. De skjermer øynene dine fra pollenpartikler mens du er utendørs.
  • Svømmebriller er et must hvis du skal bade.
  • Hvis øynene dine er røde og irriterte, må du unngå bruk av kontaktlinser. Det samme gjelder flyreiser, som tørker ut øynene
 
solbriller

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

Norges Astma og Allergiforbund 10 gode råd til deg med pollenallergi
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/10-gode-rad-til-deg-med-pollenallergi/