Øyne som klør?

Allergisymptomer i øynene hos barn

Allergisymptomer i øynene er vanlig hos barn1 og kan skyldes allergener fra f.eks. pollen, kjæledyr og husstøvmidd.1,2 Kløende øyne kan være plagsomt, og noen opplever at barnet blunker mer.1,2 Å gni seg i øynene vil forverre symptomene.3 Legen din kan gi råd om hvordan ulike plager i øynene bør behandles.

Dersom barnet ditt har røde øyne som klør omtrent til samme tid hvert år, kan det skyldes pollenallergi.4 Høysnue/pollenallergi kan gi symptomer også andre steder enn i øyet – blant annet er det vanlig med tett eller rennende nese, nysing og hoste. Det kan være en god idé å fortelle fastlegen om symptomene dere opplever, for å komme frem til om plagene skyldes allergi eller noe helt annet.

Allergiske øyeplager skyldes et overaktivt immunsystem som forsøker å bekjempe stoff det mener er en trussel mot kroppen.2 Les videre for å finne ut mer.

Hvordan ser allergisymptomer i øynene ut hos barn?

Allergiske øyesymptomer påvirker vanligvis begge øynene.2 Betennelse i den tynne slimhinnen som dekker det hvite på øynene, kan gjøre dem røde og irriterte.1,2 Kroppens forsvarssystem vil forsøke å kvitte seg med partikler det anser som inntrengere, noe som gir symptomer som tårer og vannaktig, hvitt slim. Dette kan også føre til hovne øyne og skorper langs øyevippene.1,2

 

Infografikk om hvordan utredning og diagnostisering av barn med allergisymptomer kan foregå. Detaljer fra infografikken er listet opp under.

Infografikk om hvordan utredning og diagnostisering av barn med allergisymptomer kan foregå. Detaljer fra infografikken er listet opp under.

Allergiske øyesymptomer hos barn: En sjekkliste for foreldre

Allergiske øyesymptomer (konjunktivitt) oppstår ofte umiddelbart2 etter at barnet har vært i kontakt med et stoff (allergen) det reagerer på. Symptomer du kan forsøke å legge merke til inkluderer:

 • Røde øyne, også blodskutte
 • Kløende øyne
 • Rennende øyne
 • Hovne øyelokk
 • Blålige skygger under øynene
 • Såre/irriterte øyne – noen får en stikkende eller brennende2 følelse
 • Følelsen av å ha sand/grus i øynene
 • Tåkesyn
 • Lyssensitivitet3

Selv om kløen ofte oppstår akutt, opplever noen at den allergiske reaksjonen blir mer uttalt etter noen timer, med rennende nese i tillegg.2

En plaget kvinne holder et lommetørkle over munn og nese. Lignende symptomer gjør at det kan være vanskelig å skille mellom pollenallergi og forkjølelse.

Hva utløser en allergisk reaksjon i øynene hos barn?

Sesongallergi er den vanligste årsaken til allergisymptomer i øyet.1 Gresspollen og pollen fra trær som for eksempel bjørk, hassel og salix bidrar til å ødelegge våren og sommeren for mange barn.1 Kraftig pollenspredning betyr som regel at flere opplever allergiske øyeplager som skyldes høysnue.5 

Allergisymptomer som oppstår utenom pollensesongen kan skyldes husstøvmidd, kjæledyr eller andre allergener som finnes innendørs. Dette kan gi symptomer hele året.

Kan allergisymptomer i øyet ha andre årsaker?

Det finnes tilstander som kan gi lignende symptomer, for eksempel smittsom øyekatarr forårsaket av bakterier eller virus.6 Mollusker7 (vannvorter) og meslinger8 kan også gi såre øyne.

Kontaktlinser kan ripe opp øyet og på den måten forårsake øyekatarr.1 Kanskje tenåringen din er litt uforsiktig med linsene sine? Her er det ikke snakk om allergi, men hører ofte til i den samme kategorien av øyeplager.1,2 

Barn leker utendørs – en gutt holder et forstørrelsesglass opp til øyet slik at det blir veldig stort, som en gal vitenskapsmann

Utredning av kløende øyne hos barn: Er årsaken allergi?

Barn må som regel være i kontakt med det utløsende allergenet to ganger for å utvikle en allergi.9 Dersom det er husstøvmidd i hjemmet, kan de allergiske reaksjonene oppstå tidlig i barnets liv.10

Når det gjelder høysnue, kan barn oppleve å få symptomer etter to pollensesonger.11 Allergiske øyesymptomer (konjunktivitt) påvirker barn i alle aldre, men allergisymptomene ser ut til å toppe seg hos tenåringer og unge voksne.12 

Legen kan spørre deg om allergisymptomene barnet opplever. Det kan også bli aktuelt med spørsmål som gjelder allergi hos andre familiemedlemmer.1 Eller har dere kanskje akkurat anskaffet hund?

En lege kan også vurdere om det er behov for å ta en allergitest. Prikktest og blodprøve er vanlige typer allergitester som benyttes for å støtte eller styrke en allergidiagnose.

Øyedråper mot allergi og annen midlertidig lindring

En allergisk reaksjon involverer ulike celler i kroppen til barnet ditt. Derfor finnes det også ulike medikamenter som kan lindre allergisymptomer i øyet. Din lege eller apoteket kan veilede deg i hva slags medikamenter som er egnet for akkurat ditt barn.

I første omgang kan et kaldt omslag bidra til å lindre kløen.1 Et hendig tips er å alltid ha plastposer med rene, fuktige kluter i kjøleskapet, slik at du alltid har en tilgjengelig når det trengs.1

Barn leker utendørs – en gutt holder et forstørrelsesglass opp til øyet slik at det blir veldig stort, som en gal vitenskapsmannEt barn bøyer hodet bakover mens mor gir riktig dose av allergi-øyedråper og sørger for at medisinen blir værende i øyet

Hva er de beste øyedråpene for barn med allergi?

Noen ganger må man kanskje teste flere allergi-øyedråper før man finner de som lindrer best. Noter gjerne ned hva som lindrer symptomene best, slik at du kan dele informasjonen med lege eller apotek ved behov.

Medikamentfrie: Øyedråper med saltvann (kunstig tårevæske) bidrar til å skylle ut allergenene og det som forårsaker den allergiske reaksjonen i øynene.1 Dette kan også virke lindrende, særlig hvis du oppbevarer flasken i kjøleskapet.1 Det siste gjelder også for øyedråper som inneholder medisinske virkestoff.1

Legemidler: Det finnes flere typer medisiner som kan lindre allergisymptomer i øyet hos barn. Noen er kjent for å gi rask lindring, men effekten er midlertidig. Følg alltid legens henvisninger og les pakningsvedlegget som følger med.

Tips: Slik gir du øyedråper til et barn13,14

Mange barn synes øyedråper er skummelt. Her følger noen tips for å gjøre det så enkelt som mulig for både stor og liten. Når barnet er klart for det, kan du lære dem hvordan de kan ta øyedråper selv.

 1. Rengjør barnets øyne varsomt med lunkent vann, og vask deretter hendene dine.
 2. Les instruksjonene i medisinens pakningsvedlegg, gjør øyedråpene klare og sett flasken innen rekkevidde. Hvis det er en enkeltdose, vri av lokket på dispenseren.  
 3. Det enkleste med mindre barn, er ofte å ha dem på fanget. Du kan også be en annen voksen holde dem.
 4. Få den lille til å vippe hodet bakover og se opp.
 5. Ta forsiktig tak i nedre øyelokk, og drypp en dråpe i den lille lommen du har laget.  
 6. Pass på ikke å berøre øyet eller vippene med pipetten.
 7. Be barnet om å blunke, blunke, blunke for å spre øyedråpene rundt i øyet. De kan også holde øyet lukket en stund hvis det føles bedre.

Noen ganger kan ikke – eller vil ikke – barnet holde øynene åpne. Isteden for å gjøre det til en kamp, kan du prøve dette:

 1. Plasser barnet som beskrevet tidligere, men fortell dem at de kan holde øynene lukket.
 2. Legg en dråpe i øyekroken, nærmest nesen, mens barnet hele tiden har øynene igjen.
 3. Hvis de blunker av seg selv, er det helt i orden.
 4. Hvis de trenger litt tid, kan du holde barnet stille, kanskje mens du forteller en historie. Litt etter litt vil øyedråpene sakte trekke inn under øyelokkene.
 5. Du kan til og med gjøre dette mens barnet sover.

Vent gjerne et minutt eller to mellom å gå ulike typer øyedråper, dette fordi den første kan bli skylt bort før den får tid til å virke.

Symptomlinding med nesespray og tabletter til barn med allergisymptomer

Dersom barnet ditt har pollenallergi (allergisk rhinitt), kan det oppleve å få symptomer flere steder enn i øynene. Noen barn får for eksempel symptomer som tett eller rennende nese, kløe i nesen, hoste eller nysing, og kan ha behov for nesespray mot allergi.

I tillegg til lokal behandling med øyedråper og nesespray, finnes også midlertidig symptomlindring ved bruk av allergitabletter. Noen typer allergimedisiner med antihistaminer kan gi tørre øyne, noe barn også kan oppleve som ukomfortabelt.2

Allergivaksinasjon - Behandler årsaken til allergi

Noen barn har ikke tilstrekkelig effekt av symptomlindrende behandling. Allergivaksinasjon, også kalt allergen immunterapi, kan være aktuelt for disse. Allergivaksinasjon går lengre enn midlertidig lindring og kan være et alternativ dersom allergi over tid er et hinder for hverdagsaktiviteter og god livskvalitet.

Allergivaksinasjon er tilgjengelig for enkelte allergier, for barn over fem år. En lege eller allergispesialist må vurdere om behandlingen er aktuell for ditt barn.

Kortversjonen

Allergisymptomer i øynene er vanlig hos barn. Intens kløe, rødhet og rennende øyne kan komme i tillegg til andre symptomer på allergi.1,2 Symptomene kan skyldes både sesongbasert allergi som pollenallergi, i tillegg til allergi året rundt mot for eksempel husstøvmidd og kjæledyr.1,2

Lokal behandling med øyedråper er vanlig, i tillegg til andre medikamenter som lindrer symptomene midlertidig. Dersom barnet ikke får tilstrekkelig effekt av symptomlindring, kan legen vurdere behov for allergivaksinasjon.

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

1. Bielory L. Allergic and immunologic disorders of the eye. Part II: Ocular allergy. Current Reviews of Allergy and Clinical Immunology. Vol 106, issue 6, P1019-1032. Dec 2000. Doi: 10.1068/mai.2000.1111238
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)75400-5/fulltext

2. Dupuis P, Prokopich CL, Hynes A, Kim H. A contemporary look at allergic conjunctivitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2020 Jan 21;16:5. doi: 10.1186/s13223-020-0403-9
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6975089

3. Baab S, Le PH, Kinzer EE. Allergic Conjunctivitis. StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448118/

4. Helsenorge, øyekatarr, 31.03.2023
https://helsenorge.no/sykdom/oyesykdommer/oyekatarr

5. Villegas BV, Benitez-Del-Castillo JM. Current Knowledge in Allergic Conjunctivitis. Turk J Ophthalmol. 2021 Feb 25;51(1):45-54. doi: 10.4274/tjo.galenos.2020.11456. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7931656/

6. Weir E. Weep, oh mine eyes: an outbreak of bacterial conjunctivitis. CMAJ. 2002 May 14;166(10):1305. PMID: 12041849; PMCID: PMC111083

7. Wisconsin Department of Health Services. Molluscum contagiosum. Retrieved 21 April 2023.
https://www.dhs.wisconsin.gov/disease/molluscum-contagiosum.htm 

8. American Academy of Opthamology. Six ways measles can affect the eyes. Retrieved 17 April 2023
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/six-ways-measles-can-affect-eyes-2#:~:text=Conjunctivitis%3A%20Redness%20and%20watery%20eyes,occurring%20before%20the%20telltale%20rash

9. British Society for Immunology. Allergy briefing. Retrieved 2 March 2023
https://www.immunology.org/policy-and-public-affairs/briefings-and-position-statements/allergy

10. Portnoy J, Miller JD, Williams PB, Chew GL, Miller JD, Zaitoun F, Phipatanakul W, Kennedy K, Barnes C, Grimes C, Larenas-Linnemann D, Sublett J, Bernstein D, Blessing-Moore J, Khan D, Lang D, Nicklas R, Oppenheimer J, Randolph C, Schuller D, Spector S, Tilles SA, Wallace D; Joint Taskforce on Practice Parameters; Practice Parameter Workgroup. Environmental assessment and exposure control of dust mites: a practice parameter. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013 Dec;111(6):465-507. doi: 10.1016/j.anai.2013.09.018. PMID: 24267359; PMCID: PMC5156485. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5156485/#:~:text=Acaricides%20can%20kill,for%20killing%20mites

11. Otsuka H, Otsuka K, Matsune S, Okubo K. Assessing the onset of allergic rhinitis by nasal cytology and immunoglobulin E antibody levels in children. Am J Rhinol Allergy. 2018 Jan 1;32(1):16-22. Doi: 10.2500/ajra.2018.32.4503.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29336284/

12. La Rosa M, Lionetti E, Reibaldi M, et al. Allergic conjunctivitis: a comprehensive review of the literature. Ital J Pediatr. 2013;39:18. Published 2013 Mar 14. doi:10.1186/1824-7288-39-18
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640929/

13. Children’s Hospital of Orange County. Tips to Make Eye Drops Easier for Kids – and Parents. Retrieved 18 April 2023.
https://health.choc.org/tips-make-eye-drops-easier-kids-parents/

14. Great Ormond Street Hospital. How to give your child eye drops. Retrieved 18 April 2023.
https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/medicines-information/how-give-your-child-eye-drops/