Bjørkepollenallergi- den vanligste allergien


Har du kontroll på bjørkepollenallergien?

Bjørkepollenallergi er den vanligste formen for pollenallergi. Bjørkepollensesongen i Norge er avhengig av hvor du bor, den strekker seg fra sent i april til midten av juni. Hvis du er allergisk for bjørk, kan du også være allergisk for or, hassel, bøk og eik. Hassel og or blomstrer i mars og april, men noen år kan det begynne så tidlig som i februar.

Hvis du er allergisk overfor forskjellige typer trepollen, kan du plages gjennom store deler av året fra februar til juni, siden de har forskjellige blomstringssesonger. Det er fordi flere typer trær kan forårsake allergiske symptomer. Pollenallergi kalles ofte for høysnue.

Pollenkalender

 

Sjekk pollenvarselet for å se hvor alvorlig pollenspredningen er i dag og de neste dagene i ditt område.

Andre allergier er forbundet med bjørkepollenallergi

Det er vanlig at folk med allergi mot bjørk også har andre allergier, som mot gresspollen.

Mange personer med allergi mot bjørk har også kryssreaksjoner med matvarer. Det skjer når stoffer i pollenet ligner stoffer i maten. Hvis du for eksempel er allergisk mot bjørkepollen, kan du også oppleve at du får symptomer når du spiser epler eller hasselnøtter, for eksempel kløende hals, men du kan også få mer alvorlige allergisymptomer.

Det er derfor det er viktig at du får diagnose stilt av lege, om du ikke alt har gjort det. Visste du at allergi også kan øke risikoen for å få allergisk astma?

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Er du fri for allergisymptomer?

Vanlige symptomer på allergi kan omfatte:

symptomer

Disse symptomene kan påvirke dagliglivet, få deg til å føle deg trøtt og gi konsentrasjonsproblemer. Kanskje treffer du ikke andre så ofte, unngår å gå ut og sover dårlig. Noen mennesker har fremdeles allergisymptomer selv om de bruker legemidler som antihistaminer, nesespray og øyedråper, og det kan gjøre livet vanskelig i pollensesongen.

Hvis noe av dette beskriver deg, er det kanskje på tide å gjøre noe med det.

Les mer om symptomene

På tide å få hjelp?

Om allergien din er mild, moderat eller kraftig, er det i de fleste tilfeller mulig å få hjelp til å minimere allergisymptomene, så du kan glede deg over livet.

Hvis du føler at du har massevis av plagsomme symptomer selv om du bruker allergimedisiner, kan det være på tide å få en avtale med legen for å diskutere allergien og hvilke behandlingsalternativer du har.

Her kan du finne hjelp

allergisk gutt

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

Norges Astma og Allergiforbund, bjørkepollenallergi, oppdatert 210402021
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/bjork/

Norges Astma og Allergiforbund, allergi og overfølsomhet, oppdatert 26042021
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/pollenkalender/