Bjørk er et sikkert vårtegn mange steder i Norge. Blomsterstøvet fra bjørketrær gir mange nordmenn symptomer på pollenallergi hvert år.

Er du allergisk mot trepollen?

Trepollenallergi

Trær produserer livsviktig oksygen og suger til seg skadelige klimagasser. Men for personer med pollenallergi, kan de også være svært irriterende. På samme måte som gresspollen, kan trepollen føre til nysing, tretthet og rennende nese. Faktisk er trær vanligvis første tegn til at årets pollensesong er i gang.

Påvirker pollenallergi livskvaliteten din? Den gode nyheten er at det finnes måter å håndtere de plagsomme symptomene, slik at du får det bedre.

Er det sesong for trepollen nå?

Er det sesong for trepollen nå?

Mange forbinder ordet «pollensesong» med vår- og sommermånedene. Imidlertid har pollenallergi sterk sesongvariasjon og en mild vinter kan gjøre at pollenet spres tidligere enn i år med kalde vintre.

Pollensesongen starter som regel tidligst i lavlandet og Sør-Norge, og senere lenger nord i landet. En annen tommelfingerregel er at sesongen starter senere jo høyere over havet du befinner deg.

Pollenvarselet er et enkelt verktøy for å finne ut hvor mye pollen som finnes i luften der du befinner deg akkurat nå.

Pollensesongen på 1, 2, 3!

Pollensesongen på 1, 2, 3!

Den norske pollensesongen deles ofte opp i tre perioder.

 • Mars, april, mai og juni: Vårmånedene kan være særlig utfordrende for personer som er allergisk mot pollen fra bjørk og andre tresorter
 • Juni og juli: Om sommeren er spredningen av pollen fra gress på sitt kraftigste
 • Juli, august og september: Burot blomstrer sensommer og høst

Dersom du er allergisk mot bjørk kan du også være allergisk mot or, hassel, bøk og eik etter som de kan kryssreagere. Or pleier å blomstre først og kan starte så tidlig som januar/februar. Deretter følger vanligvis hassel i midten av februar. Deretter følger vanligvis or i midten av februar. Å være allergisk mot flere ulike typer pollen kan gjøre at den utfordrende perioden strekker seg ut over en stor del av året, fra februar til september.  

Hvis du ikke allerede har gjort noe med det, er det kanskje på tide å ta tak – først som sist?

En plaget kvinne holder et lommetørkle over munn og nese. Lignende symptomer gjør at det kan være vanskelig å skille mellom pollenallergi og forkjølelse.

Vanlige symptomer på trepollenallergi

Vanlige symptomer på trepollenallergi

Høysnue, også kalt allergisk rhinitt, kan minne om forkjølelse. Det kan derfor være lett å mistolke plagene som oppstår når kroppen reagerer på allergener. Husk at du kan ha ett eller flere symptomer samtidig.

Symptomer inkluderer:

 • Tett nese
 • Rennende nese, vanligvis med klar snue (nesesekret)
 • Drypp av slim fra nese til svelg
 • Nysing
 • Kløe i nesen og/eller halsen
 • Heshet
 • Rennende, kløende og/eller røde øyne
 • Hovne øyelokk
 • Tørrhoste
 • Astmasymptomer som tett bryst og tung pust
 • Tretthet og slapphet
 • Nedsatt konsentrasjonsevne
 • Dårligere hukommelse
 • Uoppmerksomhet, irritabilitet

Noen har milde plager som knapt merkes. Andre påvirkes i en grad som gjør at allergisymptomene går ut over dagligliv, jobb eller skole, trening, friluftsaktiviteter og nattesøvn.

Studenter plages i pollensesongen

Studenter plages i pollensesongen

En undersøkelse gjennomført av Norstat viser at 47 prosent av studenter med pollenallergi opplever at skolearbeidet blir påvirket av allergien.

Forebygging og/eller lindring av symptomene kan bidra til en bedring av plager som påvirker allmenntilstanden i sesongen. Likevel kan noen studenter oppleve så store plager av sin høysnue at de har krav på forlenget tid ved eksamen, basert på legeattest1.

Hvorfor oppstår symptomene?

Hvorfor oppstår symptomene?

Pollen er blomsterstøv fra planter og trær. De bittesmå kornene er ufarlige i seg selv, så hvordan klarer de å skape så mye trøbbel for allergikere i pollensesongen?

Allergi betyr at kroppens immunsystem overreagerer på bestemte stoff fra det ytre miljøet, kalt allergener. Det som i utgangspunktet er ufarlig, for eksempel pollenkorn fra bjørk, blir altså tolket som en trussel. Når dette skjer, produserer immunforsvaret et antistoff som heter IgE2.

Antistoffet IgE er en naturlig del av forsvarssystemet til kroppen. Resultatet fra forsvarssystemet er forandringer i kroppsvevet som den allergiske personen opplever som for eksempel tett nese og røde øyne.  

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Et barn nyser inn i et lommetørkle. Det kan være lett å forveksle symptomer på forkjølelse og pollenallergi.

Barn og allergi mot trepollen

Barn og allergi mot trepollen

Så mange som én million nordmenn anslås å ha pollenallergi3, og det er mest vanlig i alderen 5 – 40 år4. Barn og voksne opplever samme type symptomer. Det er derfor lett å ta feil og tro at barnet er forkjølet. Dersom symptomene ikke gir seg, eller vender tilbake til samme tid hvert år, kan det bety at barnet ditt er allergisk.

Flere studier viser at det hos barn er en klar sammenheng mellom astma og allergiske sykdommer5. I pollensesongen kan personer med astma oppleve at tilstanden forverrer seg6. Det er også viktig å merke seg at ubehandlet allergi mot pollen kan utvikle seg til allergisk astma7.

Allergisymptomene kan påvirke barns lek, aktiviteter og skolearbeid. Det er derfor viktig å ta barnets plager på alvor, med oppfølging hos lege eller allergispesialist.  

Hva slags trær kan gi allergier?

Hva slags trær kan gi allergier?

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi8. I Norge er det som regel trær med rakler som gir allergisk reaksjon, i tillegg til gresspollen. Mens pollen fra gress som regel spres lokalt, spres trepollen ofte over store avstander9.

Her er en liste over vanlige tresorter du kan være allergisk mot:

 • Bjørk: Bjørk er en vanlig art i store deler av landet og er den tresorten som flest nordmenn er allergisk mot10. Når bjørka spretter om våren, starter spredningen av store mengder pollen.
 • Salix: Denne planteslekten inkluderer både selje, pil og vier og varierer fra høye trær til busker. Omtrent 20 prosent av bjørkepollenallergikere reagerer også på pollen fra Salix11.
 • Or: I Norge bidrar både svartor og gråor til symptomer på pollenallergi. Or blomstrer tidlig, i Sør-Norge vanligvis i slutten av februar. I år med milde vintre kan pollenspredningen faktisk begynne så tidlig som januar12. Pollenet spres før bladene spretter.
 • Hassel: Dette er en annen vanlig art i Norge. Som årsak til pollenallergi, har hassel særlig betydning i sørligere deler av landet. Blomstringstid er normalt februar, mars og april13, men arten kan i noen tilfeller spre pollen allerede fra januar14.

Pollenkalenderen viser når de ulike artene vanligvis blomstrer og sprer pollen. Merk at det kan være store lokale variasjoner, og at periodene kan variere fra år til år.

 

 

Pollenkalender trepollen

Symptomdagbok pollen

Slik kan du få en diagnose

Slik kan du få en diagnose

Dersom du mistenker at du eller noen i familien din reagerer på bjørkepollen, gress eller andre typer pollen, kan du få hjelp hos fastlegen din eller bli henvist fra fastlegen til en spesialist.

En lege sin oppgave er å vurdere symptomer og det generelle sykdomsbildet til sine pasienter, stille diagnose og vurdere tilgjengelig behandling ved behov.

Noen pasienter synes det er nyttig å notere ned sine opplevelser knyttet til mulig allergi i en symptomdagbok, som de tar med til legen sin. Dine beskrivelser kan bidra til å gi legen et godt bilde av hva du går gjennom.

Finnes det behandling som hjelper?

Finnes det behandling som hjelper?

Første steg for å ta kontroll på allergien, er å ta kontakt med en lege for allergitest og diagnose. Dette er nødvendig for å finne ut om det er allergi som skaper plagsomme symptomer, eller om det kan være en helt annen årsak.

Ved behov for behandling, vil målet alltid være at du opplever minst mulig plager. Det finnes ulike måter å forebygge og lindre symptomer fra allergi, i tillegg til behandling av årsaken.

Dette kan du gjøre selv

Dette kan du gjøre selv

Et råd som alltid gjelder ved allergier, er å unngå kontakt med allergener. I tilfeller med allergi mot pollen fra trær, busker eller gress, betyr det å skjerme seg ekstra de dagene spredningen er ekstra høy:

 • Sjekk dagens pollenvarsel og ta nødvendige forholdsregler
 • Hold dører og vinduer lukket når det er kraftig spredning
 • Vask klær og sengetøy ofte, og tørk alt innendørs

Behandling i samråd med lege

Behandling i samråd med lege

Når man snakker om behandling av allergi, er det vanlig å skille mellom legemidler som lindrer symptomer og legemidler som behandler årsaken til allergien. Det er alltid en lege som må avgjøre hva slags behandling du bør forsøke.

Behandling med antihistamin finnes blant annet som tabletter, nesespray og øyedråper. Noen fås reseptfritt på apotek, mens andre krever resept fra lege. Følg alltid legens anvisninger.

Allergivaksinasjon, også kalt immunterapi, er langvarig behandling av pollenallergi. Pasienten blir utsatt for doser av allergenet med mål om å øke kroppens tålegrense på sikt.

En stor og fristende samling frukt og grønnsaker. Noen slike matvarer kan gjøre at personer med trepollenallergi får kryssreaksjoner.

Kryssallergi mot nøtter og andre matvarer

Kryssallergi mot nøtter og andre matvarer

Dersom du er allergisk mot pollen fra trær, busker eller gress, kan du oppleve allergiske reaksjoner forårsaket av ulike typer mat, kalt kryssallergi.

Kryssreaksjoner kan oppstå når du spiser matvaren du reagerer på. De kan oppleves som kløe, nummenhet eller opphovning i munn og svelg15.

Det er en rekke kryssallergier knyttet til allergi mot bjørk, hassel, or, vier, selje og pil16:

 • Trenøtter som hasselnøtter, paranøtter og valnøtter
 • Peanøtter
 • Stenfrukter som fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mango og mandel
 • Epler
 • Pærer
 • Potet
 • Gulrøtter
 • Selleri
 • Kiwi
 • Tomat
 • Jordbær
 • Soya

Noen må unngå slike matvarer helt eller delvis, mens andre vil tåle dem når de blir kokt, stekt eller hermetisert.  

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

1. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/h%C3%B8ysnue

2. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

3. Norges Astma- og Allergiforbund, 04.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/

4. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

5. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi, 04.12.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/

6. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

7. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

8. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

9. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

10. Norges Astma- og Allergiforbund, 04.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/bjork/

11. Norges Astma- og Allergiforbund, 04.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/salix/

12. Store norske leksikon, 04.12.2022
https://snl.no/or

13. Norges Astma- og Allergiforbund, 04.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/hassel/

14. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

15. Store medisinske leksikon, 04.12.2022
https://sml.snl.no/pollenallergi

16. Norges Astma- og Allergiforbund, 04.12.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/kryssallergi/