Kryssallergi

Hva er kryssallergi?

Hvis du har kryssallergi, reagerer du på stoffer som ligner det stoffet du er allergisk mot. Det skyldes at immunsystemet ikke klarer å skille mellom stoffer du er allergisk mot og andre stoffer.

Ved pollenallergi er det vanlig å få kryssallergi. Aller vanligst er det ved bjørkepollenallergi. Du er ikke alene ‒ over 70 % av de som har trepollenallergi, f.eks. for bjørk, lider også av kryssallergi. Risikoen for kryssallergi øker hvis man er allergisk overfor flere pollenarter, for eksempel bjørk og gress, og hvis man har kraftig allergi.

Symptomer ved kryssallergi

Det er vanlig at det klør i munn og hals, og at lepper og tunge hovner opp når man spiser visse ting. En del får problemer med at øyne og nese klør og renner. Det er uvanlig, men mage-tarm-problemer, uvelhet, brekninger og elveblest forekommer.

Det vanligste er milde symptomer som går raskt over, og det skyldes at de stoffene som forårsaker kryssreaksjoner, er følsomme og raskt brytes ned i magesekk og tarmer.

Vanlige kryssreaksjoner

Halvparten av alle som har bjørkepollenallergi, har kryssallergi. Det er fint å kjenne til hvilke kryssallergier som kan forekomme i forbindelse med den pollenarten du er allergisk mot, så du kan unngå å få symptomer. Den vanligste kryssreaksjonen er mellom bjørkepollen og nøtter, epler og steinfrukt.

Bjørkepollen Epler, pærer, nøtter (valnøtter, hasselnøtter, paranøtter, muskatnøtter), mandler, peanøtter, rå gulrot og potet, jordbær, steinfrukt (plommer, kirsebær, moreller, aprikoser, fersken, nektariner), kiwi, soyabønner, karri og selleri.
Gress Peanøtter, kiwi, melon, rugmel, hvetemel, havre, rug, mais, ris, soyabønner, erter, tomater og løk
Burot

Selleri, gulrot, fenikkel, persille, koriander og sennepTips som kan redusere kryssreaksjoner ved bjørkepollenallergi

Kryssreaksjoner ved bjørkepollenallergi pleier å forsvinne dersom du varmer opp eller bearbeider maten på annet vis, etter som det ødelegger stoffene som forårsaker kryssreaksjonen. Eplekake, eplemos, syltetøy og fruktkompotter går vanligvis bra. Du kan prøve å kjøre fruktbiter, f.eks. eple, pærer eller nektarin i ett minutt på høyeste effekt i mikrobølgeovn.

Fruktskall inneholder ofte mer allergener enn selve fruktkjøttet. Noen kan spise epler og annen frukt hvis de skreller dem og legger dem i romtemperatur en stund. Det er også forskjell mellom eplesorter. Blant dem som tolereres bedre, er Signe Tillisch, Gloster, Jamba og Macoun, mens Golden Delicious og Granny Smith forårsaker flere reaksjoner.

Dessverre hjelper det ikke å varme opp eller tilberede nøtter, særlig ikke hasselnøtter, mange reagerer likevel. Kokte gulrøtter og poteter går nesten alltid bra.

Gresspollen og kryssreaksjoner – tenk gjennom dette

Kryssallergi ved gresspollenallergi er langt fra like vanlig som ved bjørkepollenallergi. Det hjelper dessverre ikke å varme opp det man har reagert på, og reaksjonene kan være kraftige. De fleste kan spise hvetemel når det er tilberedt, men kraftige og alvorlige reaksjoner har forekommet ved inntak av for eksempel hveteboller i forbindelse med anstrengelser.

Burotpollen – vær forsiktig med selleri

Omtrent 25 prosent av dem som er allergiske mot burot, reagerer også på mat. Hvis du er allergisk mot burot og har reagert på selleri, bør du unngå det fullstendig, da det kan gi alvorlige reaksjoner. Det hjelper dessverre ikke med oppvarming.

Riktig diagnose er første steg på veien mot å bli bedre

Første steg for å bekjempe allergien er å bestille legetime. Legen kan diagnostisere allergien din og gi deg gode råd om behandlingsalternativer.