Et barn nyser og pusser nesen. Det kan være forkjølelse eller allergi.

Nysing, rennende nese…

Er det forkjølelse eller allergi?

Allergi eller forkjølelse?

Nyser du mye for tiden? Da kan du være forkjølet, men nysing og snufsing kan også være symptomer på allergi i de øvre luftveiene. For å kunne få god hjelp bør du finne ut om det er høysnue, forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner som er årsaken til plagene dine.

 

 

Allergi eller forkjølelse?

Det kan være vanskelig å se forskjell på luftveisallergi og forkjølelse. Mange av symptomene ligner hverandre, som nysing og rennende eller tett nese. Allergi som påvirker de øvre luftveiene gir ofte symptom i nese, øyne og hals – ikke ulikt en helt ordinær forkjølelse. Så hvordan kan du med sikkerhet vite om det du opplever er det ene eller det andre?

I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste forskjellene, slik at du kan lære mer og vite hva du skal undersøke nærmere når du eller barnet ditt har symptomer.

Slik ser du forskjell på allergi og forkjølelse

Slik ser du forskjell på allergi og forkjølelse

Å føle seg syk er noe de aller fleste av oss ønsker å unngå. I noen tilfeller er det best å holde sengen til man føler seg bedre, men hva om forkjølelsen og sykdomsfølelsen ikke gir seg? Dersom symptomene vedvarer, eller dukker opp til samme tid hvert år, kan du være allergisk.

Er det allergi eller forkjølelse? Her er noen typiske symptomer1 du bør undersøke nærmere:

Kløe i øyne, nese, munn og/eller hals
Forkjølelse Allergi
Sjelden
Vanlig
Sår hals
Forkjølelse Allergi
Vanlig
Sjelden
Hoste
Forkjølelse Allergi
Vanlig med slimhoste eller tørrhoste
Noen ganger, som regel tørrhoste
Feber
Forkjølelse Allergi
Noen ganger
Sjelden (noen opplever feberfølelse)
Rennende, røde og/eller hovne øyne
Forkjølelse Allergi
Lette symptomer kan forekomme
Vanlig
Nysing, tett eller rennende nese
Forkjølelse Allergi
Vanlig
Vanlig
Snue og slim
Forkjølelse Allergi
Kan bli tykt og gult/grønnlig
Vanlig, ofte tynn og vannaktig snue
Muskelverk
Forkjølelse Allergi
Noen ganger
Sjelden
Tung pust
Forkjølelse Allergi
Sjelden/aldri
Noen ganger, noen opplever også forverret astma
Hodepine
Forkjølelse Allergi
Noen ganger
Noen ganger

Kilde: NAAF, Store medisinske leksikon

Både forkjølelse og allergi kan påvirke allmenntilstanden. Du kan føle deg trøtt, slapp og bli i dårlig humør. Det er likevel viktig å merke seg at symptomer fra allergi kan påvirke konsentrasjon, søvnkvalitet og produktivitet over tid2. Dette kan gå ut over livskvaliteten til dem det gjelder.

Ved alvorlig sykdom eller plager som skaper bekymring, bør du alltid oppsøke lege.

Feberfølelse uten feber?

Feberfølelse uten feber?

Noen personer som har høysnue kan oppleve følelsen av å ha feber, selv om temperaturen i kroppen ikke er høyere enn normalt. Dette kalles «høyfeber»3 og er et resultat av den allergiske reaksjonen i kroppen din.

Høyfeber forårsaket av høysnue må ikke forveksles med høy feber. Dersom du eller barnet ditt har høy feber, er det viktig å kontakte lege for råd og veiledning.

Kan hoste være allergi?

Kan hoste være allergi?

Hoste er et av symptomene som kan oppstå ved pollenallergi, middallergi og dyreallergi. Langvarig hoste kan være allergihoste4. Det kan også være et tidlig tegn på utvikling av astma5. Hoster du over en lengre periode, bør du oppsøke lege for å finne ut årsaken.

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Forkjølelse eller allergi: Spørsmål som kan hjelpe deg

Forkjølelse eller allergi: Spørsmål som kan hjelpe deg

Hvor og når symptomene oppstår, i tillegg til hvor lenge de varer, er viktig å legge merke til når du lurer på hva plagene dine skyldes.

Hvor lenge varer symptomene?

Hvor lenge varer symptomene?

En typisk forkjølelse eller influensasykdom varer som regel en ukes tid6. Allergi går ikke over av seg selv, men varer så lenge du er eksponert for allergenet du er allergisk mot. Dersom du for eksempel reagerer på pollen, kan symptomene vare en lengre periode i pollensesongen.

En langvarig forkjølelse kan også vise seg å være middallergi.

Hvor oppstår symptomene?

Hvor oppstår symptomene?

Ved en forkjølelse er symptomene de samme uansett hvor du oppholder deg. Dersom du kun opplever symptomer utendørs, utvalgte steder, spesielle tider på året eller når du har kontakt med dyr, kan det derimot være allergi.

Hvordan oppstår symptomene?

Hvordan oppstår symptomene?

Symptomer ved allergi oppstår som regel umiddelbart når du blir eksponert for det du er allergisk mot. Symptomer på en typisk forkjølelse oppstår vanligvis mer gradvis over et par dager.

Allergi mot pollen fra for eksempel bjørk, gress eller burot oppstår i pollensesongen om våren og sommeren. Har du derimot allergisymptomer hele året, kan det være at du lider av dyre- eller middallergi. Dersom du mistenker allergi, bør du oppsøke lege.

Er det smittsomt?

Er det smittsomt?

Både forkjølelser og influensa skyldes smittsomme virus. Influensa forårsakes av influensavirus7, der virus smitter via kontakt- og dråpesmitte. Influensaepidemier er vanlige hvert år og mange blir syke.

Flere ulike grupper virus, som koronavirus og rhinovirus, kan gjøre at du blir forkjølet8. Både voksne og barn kan være forkjølet mange ganger i løpet av et år, fordi vi blir smittet av ulike typer virus. Heldigvis tar det som regel ikke så lang tid å bli frisk.

Tett nese nå igjen? Nettopp det at forkjølelse er så vanlig, gjør at mange kan mistolke allergisymptomer som enda en forkjølelse. Dersom symptomene viser seg å være allergi, kan du få behandling som reduserer eller fjerner plagene helt.

Allergi: Derfor får du symptomer

Allergi: Derfor får du symptomer

En allergisk reaksjon skyldes at immunsystemet ditt overreagerer på et stoff som i utgangspunktet er helt ufarlig. Disse stoffene kalles allergener. Når du som er allergisk puster inn allergenene, svarer kroppen din med å produsere antistoffer som gir symptomer på allergi.

Vanlige typer allergener som kan gi luftveisallergi er:

  • Pollen (blomsterstøv)
  • Husstøvmidd
  • Kjæledyr (partikler fra talg- og spyttkjertler, samt urin)
  • Muggsopp
Prikktest er en type allergitest som benyttes i diagnostisering av allergi.

Allergi?

Forkjølelse vs. allergi: Hvordan få en diagnose?

Forkjølelse vs. allergi: Hvordan få en diagnose?

Går du rundt med en langvarig forkjølelse som kan være allergi? Da bør du oppsøke lege. Fastlegen din eller en spesialist kan gjøre undersøkelser og gjennomføre allergitester. Dersom du har en allergidiagnose, kan du sammen med legen avgjøre hva slags oppfølging som er riktig for deg.

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

1. Norges Astma- og Allergiforbund, 19.12.2022
https://www.naaf.no/aktuelt2/pollenallergi-eller-korona/

2. Norges Astma- og Allergiforbund, 14.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/

3. Norges Astma- og Allergiforbund, 06.12.2022
https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Hoysnue/Hoysnue-hoyfeber/

4. American College of Allergy, Asthma and Immunology, 09.11.2022
https://acaai.org/allergies/symptoms/cough/

5. Norges Astma- og Allergiforbund, 09.11.2022
https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Astma/Astmahoste/

6. Store medisinske leksikon, 19.12.2022
https://sml.snl.no/influensa

7. Store medisinske leksikon, 19.12.2022
https://sml.snl.no/influensa

8. Store medisinske leksikon, 19.12.2022
https://sml.snl.no/forkj%C3%B8lelse