Her er to personer som nyter finværet i det fri til tross for gresspollen. Gressallergi er den nest vanligste formen for pollenallergi i Norge og mange opplever plagsomme symptomer i sesongen.

Allergisk mot gresspollen?

Dette er gressallergi

Har du gresspollenallergi? Da er du ikke alene. Allergi mot gresspollen, også kalt høysnue, er nemlig en av de vanligste formene for pollenallergi i Norge. En lang gresspollensesong kan gi plager gjennom hele sommeren, men spredningen av pollen er størst i juli.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anslår at så mange som en million nordmenn er allergiske mot pollen1. Er du en av dem som kjenner på plager som rennende nese, sår hals, nysing, kløende øyne eller hoste hver sommer? Da kan det være gresspollenallergi.

Korrekt diagnose og behandling kan gi deg bedre kontroll på allergien din.

 

Allergi mot gresspollen – hva er årsaken?

Allergi mot gresspollen – hva er årsaken?

En allergisk reaksjon mot gresspollen kommer av at immunforsvaret ditt tolker pollenet som et farlig stoff det må bli kvitt. Immunforsvaret gjør altså en kjempeinnsats mot et stoff som egentlig er helt ufarlig og sender ut sitt beste verktøy – antistoffer. Det er disse som gir de plagsomme symptomene allergikere kjenner så altfor godt.

Men hvorfor oppfører immunforsvaret mitt seg på den måten? Det finnes det dessverre ikke et klart svar på. Både arv, miljø og andre faktorer påvirker utvikling av allergi mot gresspollen og andre allergener2. Allergi mot gresspollen kan oppstå når som helst i livet, men det er vanligst at det oppstår hos barn og unge voksne.

 

Fører klimaendringer til allergi mot gresspollen?

Fører klimaendringer til allergi mot gresspollen?

Det er gjort relativt lite forskning på hvordan klimaendringer påvirker utviklingen av astma og allergi, men en studie fra 20203 antyder at varmere klima kan føre til at pollensesongen blir lengre og dermed kan føre til at flere får allergi og økte plager. Lengre og mer intensive pollensesonger kan være en konsekvens av høyere gjennomsnittstemperaturer som en følge av klimaendringer.

For deg som er allergisk mot gresspollen kan det bety at du kan kjenne symptomer tidligere om våren og/eller at de strekker seg lengre utover mot høsten. Høyere gjennomsnittstemperaturer som en følge av klimaendringer kan også gjøre at pollensesongen blir mer intensiv.

Uansett årsak er det viktig å vite at det finnes behandling som kan bidra til å få kontroll på allergien mot gresspollen. Det første steget er å ta kontakt med legen din eller en spesialist på allergi som kan stille diagnose og anbefale neste steg.

 

Så lenge varer sesongen for gresspollen i Norge

Så lenge varer sesongen for gresspollen i Norge

I Norge finnes det omtrent 160 forskjellige typer gress som blomstrer til forskjellige tider. I verste fall kan du som er allergisk mot gress ha symptomer fra mai til august, avhengig av hvor i landet du bor. De fleste har likevel størst plager midt på sommeren, i juni, juli og august, når spredningen av gresspollen er på sitt kraftigste.

Gresspollensesongen i Norge

Gresspollensesongen i Norge

Gjenomsnittsdatoer over de siste sesongene. Tidspunkt og varighet for de ulike spredningsperioderne kan variere betydelig fra år till år, avhenging av værutviklingen.9  

Været har innvirkning på spredningen av gresspollen

Været har innvirkning på spredningen av gresspollen

Spredningen av gresspollen er kraftigst når det varmt og tørt vær. Fine sommerdager er altså nydelige i seg selv, men kan være litt mer utfordrende for deg som er allergisk mot gresspollen.

Regnfulle dager kan være gode for deg som har høysnue (og en paraply!), da regndråpene vasker bort gresspollen. Unntaket er plutselige stormer de dagene det allerede er høyt nivå av gresspollen. På slike dager bidrar regndråpene til at pollenklumper på bakken brytes opp. Da blir kornene spredd, noe som kan gi umiddelbare symptomer for deg med gressallergi.

Gresspollensesong. Pollenvarsel for gress

Pollenvarsel

Er det mye gresspollen akkurat nå?

Er det mye gresspollen akkurat nå?

Gresspollen spres som regel svært lokalt. Den dårlige nyheten er at dette kan gi store plager hvis du befinner deg midt i spredningsområdet.

Og den gode nyheten? Lokal spredning gjør det mulig å oppsøke områder med lavere spredning de dagene det står på som verst akkurat der du befinner deg. For deg som har allergi, er det et godt råd å følge med på pollenvarselet. Da får du oversikt over spredningen av ulike typer pollen, gresspollen inkludert, der du bor.

Vanlige symptomer på gresspollenallergi

Vanlige symptomer på gresspollenallergi

Rennende nese, øyne som klør, konstant nysing eller litt av alt? Symptomene på gresspollenallergi varierer fra person til person. Preges du av allergisymptomene? Allergiplagene som oppstår når immunforsvaret angriper pollenet blir også kalt høysnue og kan gi både tretthet, dårlig søvn, utfordringer med konsentrasjon og en generell følelse av mangel på energi.

Det er viktig å sørge for at symptomene er under kontroll. Hvis du ikke klarer å få symptomene under kontroll selv, kan det være på tide å få profesjonell hjelp, enten på apoteket eller hos fastlegen din.

Det er noen symptomer som går igjen for personer med allergi mot gresspollen:

  • Øyne: Kløe, rennende øyne og/eller røde øyne
  • Nese: Gjentatt nysing, kløe og tett eller rennende nese
  • Hals: Kløe eller sårhet
  • Luftveier: Hoste, tett i brystet, pustebesvær og/eller forverret astma
  • Generelt: Tretthet og problemer med konsentrasjonen
Gresspollenallergikere kan ha kryssallergi

Gresspollenallergikere kan ha kryssallergi

Gresspollenallergikere kan ha kryssallergi

Mange som er allergiske mot pollen kan ha det som kalles kryssallergi – altså at du reagerer på et eller flere andre stoffer som ligner på det stoffet du er allergisk mot.

Er du for eksempel allergisk mot timotei eller andre gressarter, kan det hende at du har en kryssreaksjon med en del belgfrukter som erter, linser og bønner, peanøtter, tomat og kornsorter som hvete, bygg, rug og havre4. Som regel gir slike kryssreaksjoner mildere symptomer enn selve allergien, men dette kan variere fra person til person.

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Nyser eller hoster barnet ditt mye om sommeren? Hvis du mistenker gressallergi, er det lurt å ta kontakt med legen.

Pollenallergi

Barn og gresspollenallergi

Barn og gresspollenallergi

Opplever du at barnet ditt nyser eller hoster uten å være forkjølet?

Barn kan få de samme symptomene på allergi som voksne. Er du forelder og allergisk selv, er det også større sannsynlighet for å få et barn med allergi5.

Mistenker du allergi, er det lurt å ta en sjekk hos fastlegen. Et barn som slipper plager og tretthet som skyldes allergi mot gresspollen kan heller konsentrere seg om det et barn gjør aller best: Være barn!

Flere studier viser også at mange barn som har høysnue også har astma. I en norsk studie med tiåringer6, fant forskerne ut at 87 prosent av barna med høysnue også hadde enten astma, atopisk eksem eller kløende øyne (konjunktivitt).

Hva slags typer gress gir allergi?

Hva slags typer gress gir allergi?

For de aller fleste av oss er det timotei eller hundegress som er årsaken til allergiplagene. Det er likevel viktig å huske på at alle typer gress er i samme familie, og mange er allergiske mot flere gressarter.

Her er en liste over vanlige norske gressarter og når de blomstrer7:

  • Arter som blomstrer tidlig i sesongen: Gulaks, engrevehale og lodnefaks
  • Arter som ofte blomstrer i juli: Timotei, hundegress, sølvbunke, rødsvingel, bergrørkvein og raigress
  • Arter som blomstrer sent i sesongen: Kveke, hestehavre og strandrug

 

Allergi mot timotei

Allergi mot timotei

Gressarten timotei finnes i hele landet, men er litt mer sjelden lengst i nord. Timotei blir blant annet brukt som fôr til hester og andre husdyr og dyrkes derfor i enger. Fordi denne typen gress er et allergen veldig mange reagerer på, brukes timotei som standard i prikktester8  som benyttes for å avdekke allergi.

 

Er det mulig å behandle gressallergi?

Er det mulig å behandle gressallergi?

Vanlige symptomer på allergi mot gresspollen er ikke farlige – kun ubehagelige. Hva slags behandling som er riktig for deg, henger sammen med hvordan du opplever symptomene på gresspollenallergien. Målet vil alltid være færrest plagsomme symptomer. Er du mye plaget, kan det å få kontroll på allergien gi bedre livskvalitet.

Det finnes forskjellige typer behandling av allergi mot gresspollen. Noen fokuserer på å lindre eller dempe symptomer, mens andre behandler årsaken til allergien. I tillegg til å høre på dine ønsker, vil legen undersøke din fullstendige helsetilstand og symptomene du opplever for å finne ut hva slags behandling som passer for deg.

Kvinne med astm

Symptomer på allergi

Ubehandlet allergi kan utvikle seg til allergisk astma

Ubehandlet allergi kan utvikle seg til allergisk astma

Astma kan oppleves som hoste, tetthet i brystet og tung pust. Dersom du allerede har astma, kan du oppleve at tilstanden forverres i pollensesongen.

Det er en sterk kobling mellom astma og allergi. Ubehandlet pollenallergi, enten du er allergisk mot gresspollen eller andre typer pollen, øker sjansene for å utvikle allergisk astma.10 

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

1. Norges Astma- og Allergiforbund, Pollenallergi 02.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/

2. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi 02.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/

3. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi 02.11.2022
AAAI (2022). Does Climate Change Impact Alleric Disease? American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.
Referert til på FHI (2022)
https://www.aaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/does-climate-change-imact-allergic-disease

4. Norges Astma- og Allergiforbund, Hva er kryssallergi? 02.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/kryssallergi/

5. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi 02.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/

6. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi 02.11.2022
Bertelsen, R. J., Carlsen, K. C., & Carlsen, K. H. (NOU 2010:9). Rhinitis in children: co-morbidities and phenotypes. Pediatr Allergy Immunol, 21(4 Pt 1), 612-622.Referert til på FHI (2022)
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/

7. Norges Astma- og Allergiforbund, Gressarter og gresspollen 02.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/gress-/-om-gressarter-og-gresspollen/

8. Norges Astma- og Allergiforbund, Prikktest 02.11.2022
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/prikktest--enkelt-og-effektivt/