En mann nyser inn i et lommetørkle

Symptomer på allergi

Hvorfor nyser jeg så mye?

Nysing er en av de irriterende tingene som alltid ser ut til å skje på det verst tenkelige tidspunktet. Enten du er i et viktig møte eller i butikken, kan det være flaut at det tilfeldigvis skjer akkurat da. Men er det egentlig tilfeldig? Hvorfor nyser vi så mye, og hvordan kan vi stanse det?

Dersom du nyser mye, eller nysingen er så plagsom at det går ut over livskvaliteten, kan det være lurt å ta en tur til legen. Å finne ut hva som utløser nysingen, kan være første steg til å få det bedre.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som forårsaker nysing, enten det er snakk om allergi eller noe annet. I tillegg vil vi gi noen tips til måter som kan redusere nysing. Så hvis du har lurt på hvorfor du får nyseanfall – les videre!

 

Hvor ofte er det vanlig å nyse?

Nysing er en beskyttende mekanisme som bidrar til å fjerne irriterende partikler som støv, pollen og skitt fra nesehulen. Noen ganger er ikke et enkelt nys nok til å gjøre jobben. I slike tilfeller nyser vi flere ganger, eller får nyseanfall.

Alle nyser og pusser nesen, men hvor ofte regnes som vanlig? En studie viste at det er normalt å nyse og pusse nesen opptil fire ganger daglig. Nyser du mer enn dette, kan det være et tegn på allergi.

 

Hva er nysing tegn på?

Det finnes flere vanlige tilstander som kan påvirke nesen med betennelse, irritasjon og – ikke minst – nysing. Tre av disse er høysnue (allergisk rhinitt), luftveisinfeksjoner/forkjølelse og ikke-allergiske irritasjoner i neseslimhinnen.

 • Høysnue utløses av en reaksjon på allergener som for eksempel pollen, støvmidd eller flass fra kjæledyr.
 • Forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner forårsakes av virus eller bakterier.
 • Ikke-allergisk irritasjon eller betennelser i nesen kan blant annet skyldes medisiner, hormoner (for eksempel under graviditet), miljøfaktorer som forurensing, og endringer i temperatur og luftfuktighet.

 

Dette skjer når du nyser

Et enkelt nys kan komme ut av nesen med en fart på opptil 160 kilometer i timen, sammen med tusenvis av dråper. Men hva er det egentlig som skjer i kroppen når du nyser?

Ved høysnue reagerer kroppens immunsystem på et i utgangspunktet ufarlig stoff, som for eksempel pollen, dyrehår eller støvmidd (allergener). I forbindelse med den allergiske reaksjonen frigjøres histaminer som skal bidra til å beskytte kroppen mot det immunsystemet anser som en trussel.

Når pollen eller andre allergener kiler i nesen, blir det sendt et signal til nysesenteret i hjernen. Herfra går det nye beskjeder til de delene av kroppen som samarbeider om å nyse, som puste- og ansiktsmusklene. I det du nyser lukkes både øynene og en del av strupehodet. Luften tvinges ut av både nese og munn samtidig, for å kvitte seg med de uønskede partiklene.

 

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Hvorfor nyser jeg mye i dag?

Nysing kan skje når som helst, og hvor som helst. Hvis du prøver å finne ut hvorfor et nyseanfall oppstår, eller hvorfor du nyser selv om du ikke er forkjølet, har vi litt informasjon som kanskje kan gjøre deg klokere.

 

Nysing visse deler av året

Dersom du nyser til samme tid hvert år, kan pollenallergi være årsaken. Så mange som én million nordmenn har pollenallergi, og nysing er et vanlig symptom. Andre vanlige allergisymptomer er tett og rennende nese, kløe, hoste, samt røde eller rennende øyne.

Pollensesongen varierer med årstider, vær og klima. Avhengig av hvilke allergener du eventuelt reagerer på, kan du oppleve symptomer fra tidlig vår til sensommer/høst. Dersom du er allergisk mot flere typer pollen, kan symptomene i verste fall strekke seg over flere måneder.

Allergisymptomer om vinteren kan i noen tilfeller skyldes pollen. Trær som or og hassel kan blomstre så tidlig som i januar. Allergener fra kjæledyr, husstøvmidd og stueplanter kan gi symptomer hele året.

 

Nysing visse deler av dagen

Uavhengig av om neseplagene oppstår i pollensesongen eller varer hele året, opplever mange at plager med nysing og tett eller rennende nese er verst om morgenen. Noen opplever også lignende symptomer om kvelden.

 

To menn og to kvinner ser ut som de er i ferd med å nyse kraftig – kanskje de har pollenallergi?

Nysing på bestemte steder

Dersom du leter etter mulige årsaker til at du nyser ofte, kan det være lurt å legge merke til hvor du befinner deg når symptomene oppstår. Husstøvmidd på soverommet eller vaskerommet, kan være én mulig årsak. Pollen kan være en annen – sjekk gjerne pollenkalenderen for å se de ulike periodene for pollenspredning i din landsdel

Faktorer på arbeidsplassen kan også bidra til at du begynner å nyse mer. Kilingen i nesen kan skyldes allergi, men andre irritanter kan også være årsaken.

Nysing uten at allergener er involvert, kan skyldes alt fra krydret mat, fuktighets- og temperaturendringer, sterk lukt og sigarettrøyk. En symptomdagbok kan gjøre det lettere å holde oversikt over hvilke symptomer du opplever hvor.

 

Nysing når du trener

Per i dag finnes det ingen informasjon som tilsier at det er en sammenheng mellom allergi og fysisk aktivitet. Likevel er det et råd å være forsiktig med fysiske kraftanstrengelser og hard trening på dager med kraftig pollenspredning. Årsaken til dette er at personer med pollenallergi vanligvis puster mer med munnen, noe som gjør at luften ikke blir fuktet, varmet opp eller renset for pollenkorn før den går ned i lungene. Dette kan utløse eller forverre astma.

Å ta hensyn til egen allmenntilstand er viktig på generelt grunnlag, men også når du skal trene. Tretthet kan være et symptom på pollenallergi, i tillegg til at en tett nese kan gå ut over nattesøvnen. Dette kan påvirke utholdenheten, noe det kan være lurt å være oppmerksom på.

 

Virus som gjør at du nyser

Allergener er langt ifra den eneste årsaken til at folk nyser. Nysing kan også være tegn på smittsomme sykdommer som forkjølelse. Nysing er ikke et symptom på influensa. COVID-19 kan noen ganger forårsake nysing, men dette er sjeldent. Uansett er det viktig å være oppmerksom på kroppen og eventuelle endringer i helsen din.

Fordi mange av symptomene ligner på hverandre, kan det noen ganger være vanskelig å se forskjell på forkjølelse og allergi. Symptomenes varighet, hvor de oppstår, og om plagene oppstår omtrent på samme tid hvert år, kan være viktige tegn.

En kvinne i treningsklær er utendørs, hun kniper øynene sammen og ser ut som hun er i ferd med å nyse.

Hva hjelper mot nysing?

Hva hjelper mot nysing?

Symptomer på pollenallergi kan være skikkelig ubehagelig. Mange vet ikke hva plagene skyldes, og kan derfor gå lenge uten behandling. Dersom du nyser så mye at det oppleves tyngende eller plagsomt, kan det første steget til å få det bedre være å kontakte fastlegen for en undersøkelse.

Unngå det som utløser en allergisk reaksjon

Unngå det som utløser en allergisk reaksjon

Hvis du har symptomer på pollenallergi og vet hva årsaken er, er det fornuftig å unngå det du reagerer på. Dette er imidlertid ikke alltid så lett når plagene skyldes ørsmå pollenkorn som spres med vinden. Pollenvarselet kan gjøre det enklere å planlegge reiser og aktiviteter i perioder.

 

Lindre nysingen akkurat nå

 • Nesespray med saltvann Gi nesehulen en hjelpende hånd ved å bruke saltvann i form av spray eller dråper. Dette kan bidra til å fjerne slim som har hopet seg opp.
 • Pusteøvelser En annen ting du kan gjøre, er å ta i bruk pusteøvelser. Gjort på riktig måte kan de redusere symptomer som nysing, tett og rennende nese. Be gjerne legen din om råd.
 • Antihistaminer
Ved en allergisk reaksjon frigjøres histaminer som en del av kroppens forsvarssystem mot allergenene. Det er disse som gir de plagsomme allergisymptomene. Antihistaminer er en type legemidler som blokkerer histamin, og som dermed bidrar til kortsiktig lindring av symptomer som nysing.

 

Behandle årsaken til allergien

Allergivaksinasjon er en medisinsk behandling som har mål om å øke toleransen hos allergiske pasienter. Behandlingen kan være et alternativ i tilfeller der symptomatiske legemidler og andre lindrende tiltak ikke har god nok effekt. Allergivaksinasjon kalles også hyposensibilisering eller allergen immunterapi.

 

3 tips til hvordan du kan nyse uten å spre smitte

Oppsummert kan det være mange grunner til at du nyser. Uansett årsak, bør du nyse på en måte som gjør at du unngår å spre bakterier og virus.

 1. Ikke hold tilbake! Å slippe nyset ut er det beste, hver gang. Dersom du holder inne et kraftig nys, kan det i verste fall føre til skader på blodårene i øyne, nese og trommehinner.
 2. Bruk papirlommetørkle: Dråpene fra et nys kan lande så langt som to meter unna hvis de får fly fritt. Når noen berører overflater der dråpene har landet, overføres bakterier til hendene deres. Kast lommetørkleet i nærmeste søppelbøtte. Har du ikke lommetørkle tilgjengelig – bruk albukroken eller ermet.
 3. Unngå å nyse i hendene. Hvis det likevel skulle skje, vask hendene godt eller bruk hånddesinfeksjon i minst 20 sekunder.

Allergisymptomer i nesen

Høysnue fra pollen

Allergihoste

Slapp og sløv av pollen?

Allergisymptomer i øynene

Røde og rennende øyne?

Referanser:

 1.  
 2. Tran NP, Vickery J, Blaiss MS. Management of rhinitis: allergic and non-allergic. Allergy Asthma Immunol Res. 2011;3(3):148-156. doi:10.4168/aair.2011.3.3.148
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121056/

2. Hansen B, Mygind N. How often do normal persons sneeze and blow the nose? Rhinology. 2002;40(1):10-12
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12012947/


3. Norges Astma- og Allergiforbund, 5 tegn på pollenallergi, 16.02.2023
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi

4. Store medisinske leksikon, pollenallergi, 20.12.2023
https://sml.snl.no/pollenallergi

5. Store norske leksikon, or, 31.03.2023
https://snl.no/or

6. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Do you have the winter sniffles? 5 ways you can manage indoor winter allergies. Retrieved 24 February 2023
https://acaai.org/news/do-you-have-the-winter-sniffles-5-ways-you-can-manage-indoor-winter-allergies/

7. Smolensky MH, Reinberg A, Labrecque G. Twenty-four hour pattern in symptom intensity of viral and allergic rhinitis: Treatment implications. The Journal of allergy and clinical immunology.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7126948/Published May 1995. Accessed February 24, 2023

8. Norges Astma- og Allergiforbund, 10 gode råd til deg med pollenallergi, 26.04.2023
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/10-gode-rad-til-deg-med-pollenallergi

9. Asthma and allergy foundation of America. Respiratory infections. Retrieved 23 May 2023
https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/health-conditions-that-trigger-asthma/respiratory-infections-flu-cold-asthma/

10. Nasal breathing exercise and its effect on symptoms of allergic rhinitis. Retrieved 24 February 2023

https://www.researchgate.net/publication/237014875_Nasal_Breathing_Exercise_and_its_Effect_on_Symptoms_of_Allergic_Rhinitis

11. Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis. 2009 Jun;3(3):131-41. doi: 10.1177/1753465809340571. Epub 2009 Jul 17. PMID: 19617285
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1753465809340571


12. Store medisinske leksikon, høysnue, 04.12.2022
https://sml.snl.no/h%C3%B8ysnue