Allergi og astma

Ubehandlet allergi kan føre til astma

Er du i faresonen for allergisk astma?

Ingen har lyst til å våkne om natten med hoste, pusteproblemer eller pipende åndedrett.

 

Har du en ubehandlet eller feilbehandlet allergi, kan den utvikle seg til allergisk astma, en kronisk inflammasjon i de nedre luftveiene. Det kan innebære at du trenger luftveisutvidende og/eller inflammasjonsdempende astmamedisin. Hvis allergien din utvikler seg til astma, kan du få langvarig hoste med flere og hyppigere astmaanfall. Derfor er det viktig at du så tidlig som mulig får en diagnose og behandling mot allergien.

 

Vær oppmerksom på følgende:

  • Lindrer ikke den vanlige medisinen allergisymptomene?
  • Må du øke dosen med medisin for å lindre allergisymptomene?
  • Påvirkes pusten mer og mer av allergien?
 

Hva er sammenhengen mellom allergi og astma?

De øvre og nedre luftveiene henger sammen (nesen og lungene). En inflammasjon som skyldes en allergisk reaksjon, kan spre seg fra nesen og ned til lungene og forårsake astma.

Astma kan utløses av luftforurensning eller infeksjoner som forkjølelse eller influensa, men forårsakes i mange tilfeller av allergener (de stoffene du er allergisk mot) som finnes i luften vi puster inn, for eksempel pollen eller midd.

 

Allergisymptomer i øvre luftveier (allergisk rhinitt) Astmasymptomer i nedre luftveier (allergisk astma)
Gjentatt nysing, kløe i nesen, tett nese eller rennende nese. Hvesende åndedrett, hoste og tung pust, pustebesvær.
 

Kontakt lege eller allergispesialist

Mange tror at allergi er noe de må godta og leve med. Sånn trenger det ikke å være. Hvis du ikke får behandling for allergien din, øker risikoen for at den utvikler seg til allergisk astma.

La ikke allergien styre livet ditt. Bestill time hos legen for å få en allergiutredning og diskutere behandlingsalternativer.

Guide

Forbered deg til legeavtalen

Før du skal til legen for å diskutere dine allergisymptomer, kan det være lurt å forberede seg. Å tenke gjennom spørsmål legen kan komme til å stille, vil gjøre at du bedre kan fortelle om dine opplevelser. Vi har laget en guide du kan bruke til din forberedelse.

Barn, allergi og astma

Plages barnet ditt med allergi som påvirker nesen?

Barn med allergisk rhinitt har opptil sju ganger større risiko for å utvikle astma senere i livet (sammenlignet med barn uten allergi).

Sørg for at barnet snarest mulig får behandling mot allergien.

Behandlingsmuligheter

Det finnes flere behandlingsalternativer for allergikere. Ofte blir du rådet til å unngå stoffene som forårsaker allergien din. Enkelte allergener er det forholdsvis lett å holde seg unna, for eksempel matvarer. Men luftbårne stoffer (allergener) som pollen, midd eller kjæledyr kan være vanskelige å unngå.

Mange får hjelp av allergimedisiner som lindrer symptomene, f.eks. antihistaminer, nesespray og øyedråper.

En del allergikere opplever at symptomatiske medisiner ikke alltid hjelper, eller at de må ta mer og mer medisin for å holde symptomene i sjakk.

Da kan allergivaksinasjon være aktuelt. Allergivaksine behandler både symptomene og årsakene til allergien. Det fungerer slik at du gradvis bygger opp en toleranse mot stoffet (allergenet) som forårsaker allergien.

Allergivaksinasjon kan også bidra til å redusere risikoen for at allergisk rhinitt utvikler seg til astma.

Spør legen hvilken behandling som passer for deg.

Les mer om allergivaksine

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

 

Norges Astma og Allergiforbund, Fakta om pollenallergi, oppdatert 27042021
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fakta-om-pollenallergi/

FHI astma og allergi, oppdatert 01072022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/