Barn med allergi

Ingen energi til å leke?

Er barnet ditt allergisk?

Mange barn er aktive av natur og har vanskelig for å sitte stille. Dette er positivt, siden de hele tiden har mye nytt de skal lære. Allergi er ikke bare et hinder i f.eks. lek. Det kan også gjøre det vanskelig å konsentrere seg på skolen. Dessuten kan ubehandlet allergi utvikle seg til allergisk astma.

 

Gjentatt nysing, tett nese og rennende nese kan være symptomer på luftveisallergi. I tillegg har barnet kanskje røde øyne som renner og klør?

Dette er symptomer som minner om vanlig forkjølelse, og mange ganger tar vi feil og tror barnet er forkjølet. Hvis symptomene ikke gir seg og blir verre visse deler av året, kan det være tegn på allergi. Hvis andre i familien er allergiske, øker sannsynligheten for å utvikle allergi.

Les mer om allergisymptomer

Hvorfor har barnet mitt allergisymptomer?

Her kan du se en kort film som handler handler om "hva allergi er?" Se den gjerne sammen med ditt barn.

Pollenallergi

Når godt vær er dårlige nyheter

For de aller fleste barn består hverdagen av mange timer med utendørslek. Men hvis du har et barn med pollenallergi, orker barnet sannsynligvis ikke å være like mye ute som vennene.

Det er vanskelig å unngå pollen. I pollen-sesongen er det overalt omkring oss. For å bli bedre kan det hende barnet må ta allergimedisin.

Allergisk astma

Forhindre at barnet utvikler allergisk astma

Hvis barnets allergi ikke blir behandlet, øker faren for at symptomene blir verre, og at allergien utvikler seg til allergisk astma.

Barn som plages med allergisk snue, har opptil sju ganger større risiko for å utvikle astma senere i livet (sammenlignet med barn uten allergi). Det er derfor det er så viktig å få riktig diagnose og behandling så tidlig som mulig.

Så vanlig er allergi og astma hos barn

De siste tiårene har allergi blant barn og unge økt. I dag har hvert tiende barn i skolealder og to av ti småbarn allergisk astma. Hver femte tenåring plages i ulik grad av allergi, først og fremst mot pollen, midd og pelsdyr.

Kan jeg forhindre at barnet mitt får allergi, allerede under svangerskapet?

Uansett hvor forutseende du er under svangerskapet, kan du ikke være sikker på at barnet slipper å bli allergisk.

Allergi er arvelig og dersom en av foreldrene er allergisk, er det større risiko for at også barnet utvikler allergi. Dersom én av foreldrene er allergisk, er det 30 % sannsynlighet for at barnet får allergi. Hvis begge foreldrene er allergikere, er risikoen for å utvikle allergi over 60 %.

Selv om du ikke kan gjøre noe med de genetiske faktorer, finnes det allikevel noe du kan bidra med for å redusere barnets risiko for å utvikle allergi. Mødre bør unngå å røyke før og etter svangerskapet, og passe på at barnet ikke utsettes for sigarettrøyk. Amming anbefales de første fire månedene, siden morsmelk styrker barnets immunforsvar.

Hvis du mistenker at barnet ditt er allergisk, bør du kontakte lege.

Diagnose - allergitest

For å finne ut hva barnet er allergisk mot, tar legen en allergitest. Allergi hos barn endrer seg ofte over tid. Derfor er det viktig at du følger med på barnets allergi også etter at diagnosen er stilt.

Les mer om allergitester, og se filmen som viser hvordan en prikktest foregår, gjerne sammen med barnet.

Les mer om diagnostisering av allergi

Behandling av allergi hos barn

Den mest effektive løsningen for å slippe allergiske plager er å unngå det stoffet (allergenet) man er allergisk mot. Men luftbårne allergener fra pollen eller midd er nærmest umulige å unngå eller fjerne helt.

Å være inne hele våren og sommeren er heller ikke spesielt gøy. For at barnet skal føle seg best mulig, vil han eller hun sannsynligvis måtte ta en eller annen form for medisin mot allergien.

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.