Barn med pollenallergi

Er det ikke gøy å leke ute?

Innhold: Gå direkte til…

Har barnet ditt pollenallergi?

Å være ute og leke med venner, løpe rundt på lekeplassen eller plukke blomster på enga … Det er en del av hverdagen for barn. Men hvis du har et barn med pollenallergi, orker kanskje ikke han eller hun å være med på samme måte.

 

Har du merket at barnet ditt ofte snufser og nyser eller klager på at øynene klør eller renner visse deler av året? Det kan skyldes pollenallergi, også kalt høysnue.

Pollenallergi er vanlig og skyldes at det er pollen fra gress, løvtrær eller burot i luften vi puster inn. Barnets allergisymptomer kan være verre deler av døgnet, når pollenmengden er størst. Været kan også ha betydning. På varme dager med vind er det mye pollen i luften.

Allergien kan også forstyrre nattesøvnen og gjøre barnet ekstremt trøtt på dagtid. Dessuten kan det hende barnet strever med konsentrasjonen på skolen, og at allergisymptomer hindrer ham eller henne i å delta i utendørsaktiviteter sammen med venner. Ubehandlet allergi kan dessuten øke risikoen for at barnet utvikler astma.

Du kan forebygge de allergiske plagene ved å oppsøke lege og sørge for at barnets allergi blir utredet. Legen gir råd om hvilken allergibehandling som passer best for barnet.

 

Hvorfor akkurat mitt barn?

Barnet ditt er allergisk fordi hans eller hennes immunsystem oppfatter pollen som noe farlig. Selv om pollen er helt ufarlig, tar kroppen feil og reagerer på pollen, og det forårsaker allergisymptomer.

Vi vet foreløpig ikke hvorfor immunsystemet overreagerer, men et samspill mellom arv, miljø, kost og livsstil kan ha betydning. Foreldre til barn med allergier er ofte også allergiske.

 

Bruke pollenvarselet

Har du barn med pollenallergi, er det daglige pollenvarselet et nyttig hjelpemiddel. Pollenvarselet antyder hvor mye pollen det er i luften på et bestemt tidspunkt i et bestemt område. Hvis barnets plager oppstår samtidig som pollenvarselet viser store mengder av en bestemt type pollen, er det sannsynligvis det som er årsaken til barnets allergi.

Sjekk ditt lokale pollenvarsel

Kjenner du igjen symptomene?

De vanligste symptomene på pollenallergi rammer øyne og nese. Allergi kan forstyrre nattesøvnen, noe som kan gjøre at barnet får problemer med å konsentrere seg på skolen. Å være ute og leke kan også være slitsomt i pollensesongen.

Barn som nyser

Allergisymptomer minner ofte om vanlig forkjølelse eller influensa. Men hvis plagene kommer tilbake, kan det være grunn til å mistenke at symptomene skyldes allergi, spesielt hvis det skjer i vår- og sommermånedene.

De vanligste symptomene på pollenallergi er:

  • tett nese, rennende nese
  • gjentatt nysing
  • rennende og/eller røde øyne
  • kløe i nese, øyne eller hals
  • dårlig nattesøvn
  • trøtthet

Les mer om allergisymptomer

 

Allergibehandling

Hvis barnet ditt plages av allergi, kan behandling være nødvendig. Det finnes ulike typer allergibehandling. Noen medisiner behandler symptomene, mens andre behandler årsaken til allergien.

Snakk med legen om hva som passer best for nettopp ditt barn. Legen tar hensyn til flere faktorer ved valg av behandling, for eksempel hvor plagsomme symptomene er, hvor mye hverdagen påvirkes, barnets generelle helsetilstand og deres ønsker.

 

Mild allergi – begrens mengden allergener barnet utsettes for

Siden pollen er et luftbåret allergen og finnes i luften omkring oss, er det nesten umulig å unngå. Du kan til en viss grad ta forholdsregler for å redusere barnets eksponering for pollen.

 

Moderat allergi – lindre barnets allergisymptomer

Når barnet har allergiplager, kan det hende han eller hun må ta allergimedisin for å bli kvitt symptomene. Det finnes flere ulike behandlinger som gir rask lindring. Noen av disse er reseptfrie, mens andre krever resept. Sørg for at du får medisinsk rådgivning av lege eller apotekansatte før du gir medisinen til barnet.

 

Alvorlig allergi – behandle årsaken til barnets allergi

Hvis barnet ikke blir bra av symptomlindrende medisiner, kan allergivaksinasjon være et alternativ. I motsetning til symptomatiske legemidler påvirker allergivaksinasjon immunforsvaret. På den måten behandler man årsaken til allergien, og ikke bare symptomene. Det innebærer at effekten kan vare i mange år etter avsluttet behandling. Spør legen om allergivaksinasjon kan være et alternativ for ditt barn.

Les mer om allergibehandling for barn

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.