En jente ligger utslått på sofaen – kanskje er hun trøtt og utmattet som en følge av allergi?

Symptomer på allerg

Allergi kan gi tretthet og hodepine

En jente ligger utslått på sofaen – kanskje er hun trøtt og utmattet som en følge av allergi?

Symptomer på allergi

Allergi kan gi tretthet og hodepine

Kanskje forbinder du allergi med symptomer som tett og rennende nese, nysing, og røde eller rennende øyne, men tretthet, slapphet og hodepine er heller ikke uvanlig. Følelsen av å være sliten hele tiden er en av de vanligste grunnene til at folk går til legen. Allergi kan være årsaken.

Les videre for å finne ut mer om allergirelatert tretthet og hodepine, hva som kan være årsaker til at symptomene oppstår, og for å få noen tips til hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Dette er allergirelatert tretthet

Mange medisinske tilstander kan forårsake tretthet og slapphet, inkludert stress og jernmangel. Men det kan også skyldes symptomer på allergi. Dersom du blir holdt våken av allergihoste, kløende øyne eller tett nese, er det ikke rart du blir trøtt. I forbindelse med allergi opplever noen også en mer utmattende tretthet, fatigue, eller kraftløshet. Allergirelatert tretthet kan gå ut over konsentrasjonen på jobb eller skole, sosialt liv og fritidsaktiviteter.

En kvinne har et godt grep om kaffekoppen. Hun ser tydelig trøtt ut der hun sitter – hun gnir seg over det ene øyet, mens det andre holdes lukket.

Hvordan kan allergier gjøre deg trøtt?

Pollen, husstøvmidd og kjæledyr kan alle gi allergisymptomer som hindrer deg fra å sove godt om natten. Kombinasjonen av allergisk astma og fysisk aktivitet kan gjøre at noen blir utmattet. Betennelse i kroppen, forårsaket av stoffer som frigjøres ved en allergisk reaksjon, har også blitt koblet til tretthet.

Allergisymptomer om natten

Nesetetthet, hoste og kløe kan holde deg våken eller forstyrre søvnen, spesielt hvis du er allergisk mot husstøvmidd. Det er fordi de små krypene trives i puter, madrasser og sengetøy. Du er aller mest eksponert for allergener fra husstøvmidd når du oppholder deg i sengen.

Pollenallergi og høysnue forårsaker de samme symptomene, så trettheten din kan bli verre i pollensesongen. Allergisk astma kan også gi søvnproblemer om natten, med påfølgende søvnighet på dagtid.

 

Trening og allergitretthet

Personer med allergisk astma kan lettere kjenne seg slitne i forbindelse med vedvarende fysisk aktivitet. Dette kalles treningsindusert astma.

Det er naturlig å puste raskere når du trener. Dette gjør at du trekker inn tørr og kjølig luft som kan irritere luftveiene. Legg til kraftig pollenspredning og pollenallergi på toppen, så kan resultatet bli at langdistanseløpet du planla kanskje bør kortes ned en god del.

Treningsindusert astma skyldes ikke alltid allergi, men legen din kan foreslå tiltak som inhalator uansett hva som trigger reaksjonen. Mange idrettsutøvere, også profesjonelle, håndterer og konkurrerer med astma – til og med i OL.

 

Inflammasjon og tretthet

Immunsystemet ditt er der for å beskytte deg. Normalt reagerer det på trusler som bakterier, virus og parasitter, men personer med allergi overreagerer også på stoffer som i utgangspunktet er helt ufarlige. Når dette skjer, frigjør celler i kroppen ulike stoffer for å bli kvitt det du er allergisk mot. Dette skaper en inflammasjon/betennelse. Det finnes også andre tilstander og noen behandlinger som aktiverer immunforsvaret. Tretthet er et av de vanligste symptomene.

Hvordan kjennes allergitretthet ut?

Hvordan kjennes allergitretthet ut?

Tretthet som skyldes allergi kan gjøre at du føler deg nedstemt og bekymret, og kan til og med gi humørsvingninger. Riktignok er det først og fremst kvinner som bruker slike ord for å beskrive tilstanden. Menn sier som regel at de er trøtte.

Personer plaget med langvarig og alvorlig tretthet kan oppleve hjernetåke. Det kan bety langsommere tankeprosesser, problemer med å fokusere, forvirring, manglende konsentrasjon, glemsomhet eller følelsen av generell uklarhet.

Uansett hvilken grad av tretthet du opplever, kan det gi utfordringer i hverdagen på jobben eller skolen.

Kan allergier gi ekstrem tretthet?

Du tenker kanskje på kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME). Dette er definert som fysisk og mental utmattelse som varer i mer enn seks måneder. Typiske symptomer inkluderer å bli veldig lett sliten, feber, smerter i hele kroppen og depresjon, i tillegg til hjernetåken vi nevnte tidligere.

Kronisk utmattelsessyndrom kan starte etter du har gjennomgått en annen sykdom. Immunsystemet er sannsynligvis involvert, og det er en kobling til allergi som foreløpig ikke er fullt ut forstått. Det er relativt vanlig at personer med kronisk utmattelsessyndrom er allergiske mot mat, pollen, husstøvmidd, kjæledyr eller medisiner.

 

Langtidseffekter av tretthet og utmattelse

Dårlig søvnkvalitet over tid kan ha en uønsket snøballeffekt og føre til alvorlige helseutfordringer. Personer som sover dårlig kan ha økt risiko for overvekt, diabetes, høyt blodtrykk, hjerneslag, hjerteinfarkt eller depresjon.

Forskning knytter også allergi til søvnapné. Dette gir pustestopp i korte perioder når du sover (noe som kan være skremmende for både partnere og foreldre). Søvnapné kan også øke sannsynligheten for mer alvorlige helsetilstander.

Hvordan håndtere allergitretthet: 6 tips

Her er noen tips som kan bidra til å redusere eller lindre symptomer på allergi når de oppstår.

  1. Kontakt fastlegen for utredning og diagnose. Legen kan også vurdere om det er behov for en allergitest som prikktest eller blodprøve for å identifisere hva som gir symptomer på en allergisk reaksjon. Å håndtere symptomene kan gjøre at du får det bedre. Forhåpentligvis kan dette også redusere tretthet og andre allergisymptomer du måtte oppleve.
  2. Unngå eksponering. Å unngå allergener er viktig ved allergi – selv om det ikke alltid er like enkelt. Dersom du har pollenallergi, kan dette bety at du bør holde deg inne på dager med kraftig spredning i pollensesongen. Ved allergi mot støvmidd kan vaskemaskin og støvsuger kan hjelpe deg med å redusere kildene til plager i hjemmet ditt.
  3. Gi deg selv gode muligheter for søvn, selv i pollensesongen. De fleste har det best dersom de får 7–8 timers søvn hver natt. Skolebarn har behov for 9–12 timer, mens tenåringer trenger 8–10 timer. Prøv å holde på gode rutiner, legg deg og stå opp til samme tid hver dag (også i helgene). Dersom du fortsatt er våken etter 20 minutter, anbefales det å finne en rolig distraksjon uten for mye lys. Unngå store måltider og alkohol om kvelden, tren regelmessig20 – og hold deg borte fra skjermen!
  4. Forbedre pusten din. Nesespray med saltvann kan bidra til å løse opp slim i nesen. Luftrenser med HEPA-filter kan bidra til å senke nivåene av allergener som pollen og støvmidd i luften innendørs. Dette kan hjelpe på nattesøvnen.
  5. Lindre symptomer. Symptomlindrende allergimedisiner kan gi god effekt og redusere plagene i pollensesongen. Bruk alltid legemidler som anbefalt av lege, og les pakningsvedlegget nøye.
  6. Behandle årsaken. Allergivaksinasjon, også kalt allergen immunterapi, kan være aktuelt for personer som ikke får god nok effekt av annen behandling. En lege kan vurdere hva slags behandling som er riktig for deg.

Kan allergi gi hodepine?

Hodepine, tretthet og slapphet er symptomer som ofte nevnes når det er snakk om for eksempel pollenallergi. Allergisymptomer oppleves forskjellig fra person til person. Noen får kun tett nese eller rennende øyne, andre får symptomer i både nese og øyne, mens andre igjen plages med mange ulike typer allergisymptomer samtidig.

Selv om både hodesmerter og tretthet kan være symptomer på allergi, kan det også være andre årsaker til at du føler deg sliten og slapp over tid. Det kan derfor være lurt å ta en tur til fastlegen for en undersøkelse av plagene dine, dersom du er usikker.

En kvinne holder en hånd opp mot pannen mens hun støtter seg til en vegg, det kan se ut som hun er plaget av hodepine. Kan det være allergi?

Hvorfor får jeg vondt i hodet av allergi?

Hvorfor får jeg vondt i hodet av allergi?

Allergi-hodepine kan skyldes flere faktorer, blant annet bihulebetennelse og migrene.

Bihulene: Bihuler er hulrom i den benete strukturen i ansiktet. Hvis du har pollenallergi, kan du få en allergisk inflammasjon når allergenene fra pollen finner veien fra luften og inn i nesen. Her lages det slim som en del av kroppens forsvar mot pollenet. Betennelsen som oppstår, kan imidlertid hindre slimet på veien ut fra kroppen. Da oppstår det et trykk i bihulene, og resultatet kan du kjenne som vondt i hodet.

Migrene: Migrene er anfall av hodesmerter som kan utløses av flere faktorer, som stress, tretthet og psykisk belastning. Det er antatt at tilstanden er arvelig, på samme måte som atopi er en arvelig tendens til å utvikle allergi. Og det ser ut til å være en kobling mellom de to.

Uavhengig av hva som er årsaken, kan plager med vondt i hodet være forstyrrende. For noen går det ut over livskvaliteten.

Er det en kobling mellom allergiutløst tretthet og hodepine?

Det er mange kjente faktorer som kan utløse hodepine, blant annet stress og lite søvn. Dersom du for eksempel har allergisymptomer som går ut over nattesøvnen i perioder, er det ikke utenkelig at du også kan få vondt i hodet i samme periode.

Allergisymptomer kan endre seg gjennom livet. Symptomer som startet med rennende nese og kløende øyne, kan utvikle seg til et annet symptombilde senere i livet. Symptomene kan bli flere – eller færre. Dersom du opplever de samme symptomene til samme tid hvert år, eller har plager som ikke går bort, er det lurt å få dette undersøkt hos en lege.

Viktigheten av å håndtere allergi for å forhindre symptomene

De fleste klarer et par dager med plager fra allergi. Men å kave seg gjennom uker, måneder eller år med symptomer som går ut over jobb, skole eller familieliv, kan være tøft for både barn og voksne. Da er det mye bedre å møte dagen våken, uthvilt og smertefri!

Å ta kontroll på symptomene kan gjøre at du føler deg bedre, i tillegg til å forhindre at situasjonen forverrer seg. Ubehandlet pollenallergi kan utvikle seg til astma.

 

Kortversjonen

Søvnproblemer, tretthet og hodepine kan være symptomer på allergi. Du kan til og med føle deg utmattet. Allergi ser ut til å være en risikofaktor i forbindelse med kronisk utmattelsessyndrom, og det er også funnet en kobling mellom høysnue (allergisk rhinitt) og migrene.

Å ta en tur til fastlegen er første steg på veien til å få det bedre. Noen ganger kan en allergitest bidra til å gi svaret som trengs for å komme til bunns i hva som gjør deg søvnig og sliten, eller som gir deg vondt i hodet. Dette er viktig for å unngå at situasjonen forverrer seg. Håndtering av symptomene kan bety å unngå allergenene, benytte symptomlindrende legemidler eller behandle årsaken til allergien. En lege kan gi deg råd om utredning, diagnose og behandling.

 

ALK gjør allergivitenskap forståelig og tilgjengelig gjennom en omfattende prosess. Vi benytter oppdaterte og sikre informasjonskilder. Alt innhold blir gjennomgått av medisinske eksperter før vi deler det med deg. Sammen med ALK-redaksjonen streber de etter å være nøyaktige, grundige, tydelige og objektive til enhver tid. I våre redaksjonelle retningslinjer finner du en nøyaktig beskrivelse av hvordan dette blir gjennomført.  

Referanser:

1. Norges Astma- og Allergiforbund, 5 tegn på pollenallergi, 16.02.2023
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi

2. American Academy of Family Physicians. Fatigue: An Overview. Retrieved 14 April 2023
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/1115/p1173.html

3. American College of Allergy Asthma and Immunology. Fatigue. Retrieved 14 April 2023
https://acaai.org/allergies/symptoms/fatigue/

4. Karshikoff B, Sundelin T, Lasselin J. Role of Inflammation in Human Fatigue: Relevance of Multidimensional Assessments and Potential Neuronal Mechanisms. Front Immunol. 2017 Jan 20;8:21. doi: 10.3389/fimmu.2017.00021

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.00021/full

5. Naclerio RM, Bachert C, Baraniuk JN. Pathophysiology of nasalcongestion. Int J Gen Med. 2010;3:47-57. doi:10.2147/ijgm.s8088
https://www.dovepress.com/getfile.php?fileID=5777

6. Singh DP, Jamil RT, Mahajan K. Nocturnal Cough. Updated 2023 Jan 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532273/

7. Lavery MJ, Stull C, Kinney MO, Yosipovitch G. Nocturnal Pruritus: The Battle for a Peaceful Night’s Sleep. Int J Mol Sci 2016 Mar; 17(3): 425. Doi: 1-.2290/ijms17030425. PMID: 27011178
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4813276

8. American Lung Association. Dust mites. Retrieved 14 April 2023
https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/dust-mites

9. American College of Allergy Asthma and Immunology. Exercise-Induced Bronchoconstriction (EIB). Retrieved 14 April 2023
https://acaai.org/asthma/types-of-asthma/exercise-induced-bronchoconstriction-eib/

10. British Society for Immunology Allergy briefing. Retrieved November 2022
https://www.immunology.org/policy-and-public-affairs/briefings-and-position-statements/allergy

11. Bousquet J, Khaltaev N et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008. Volume 63, Issues 86 Special Issue: Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 April 2008.
https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.

 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x

12. Ocon AJ. Caught in the thickness of brain fog: exploring the cognitive symptoms of Chronic Fatigue Syndrome. Front Physiol. 2013 Apr 5;4:63. doi: 10.3389/fphys.2013.00063
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3617392/

13. Cox L, Nelson H, Lockey R, Calabria C, Chacko T, Finegold I, Nelson M, Weber R, Bernstein DI, Blessing-Moore J, Khan DA, Lang DM, Nicklas RA, Oppenheimer J, Portnoy JM, Randolph C, Schuller DE, Spector SL, Tilles S, Wallace D. Allergen immunotherapy. A practice parameter third update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2011 Jan;127(1Suppl):S1-55. PMID: 21122901. doi:10.1016/j.jaci.2010.09.034
https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/Allergen-immunotherapy-Jan-2011.pdf

14. Straus SE, Dale JK, Wright R, Metcalfe DD. Allergy and the chronic fatigue syndrome. J Allergy Clin Immunol. 1988 May;81(5 Pt 1):791-5. doi: 10.1016/0091-6749(88)90933-5
www.jacionline.org/article/0091-6749(88)90933-5/pdf

15. Institute of Medicine Committee on Sleep Medicine and Research; Colten HR, Altevogt BM, editors. Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem. Washington DC: National Academies Press; 2006. 3, Extent and Health Consequences of Chronic Sleep Loss and Sleep Disorder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/

16. Xi Y, Deng YQ, Chen SM, et al. Allergy-related outcomes and sleep-related disorders in adults: a cross-sectional study based on NHANES 2005-2006. Allergy Asthma Clin Immunol. 2022;18(1):27. Published 2022 Mar 22. doi:10.1186/s13223-022-00669-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8941730/

17. Mitra AK, Bhuiyan AR, Jones EA. Association and Risk Factors for Obstructive Sleep Apnea and Cardiovascular Diseases: A Systematic Review. Diseases. 2021 Dec 2;9(4):88. doi: 10.3390/diseases9040088
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8700568/

18. MedlinePlus. Sleep disorders. Retrieved 14 April 2023
https://medlineplus.gov/sleepdisorders.html

19. American Academy of Sleep Medicine. Healthy sleep is vital to children’s well-being. Retrieved 17 October 2022
https://sleepeducation.org/healthy-sleep-vital-childrens-well-being/

20. Sleep Education. Healthy sleep habits. Retrieved 14 April 2023
https://sleepeducation.org/healthy-sleep/healthy-sleep-habits/

21. American College of Allergy Asthma and Immunology. Hay fever. Retrieved 14 April 2023
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/hay-fever/

22. American College of Allergy Asthma and Immunology. Air filters. Retrieved 14 April 2023
https://acaai.org/allergies/management-treatment/living-with-allergies/air-filters/

23. Sublett JL. Effectiveness of air filters and air cleaners in allergic respiratory diseases: a review of the recent literature. Curr Allergy Asthma Rep. 2011 Oct;11(5):395-402. doi: 10.1007/s11882-011-0208-5
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165134/

24. American College of Allergy Asthma and Immunology. Headaches. Retrieved 27 February 2023
https://acaai.org/allergies/symptoms/headaches/

25. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Headaches Connected to Allergies and Sinus Problems. Retrieved 27 February 2023
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/headaches-connected-to-allergies-and-sinus-problem

26. Saberi A, Nemati S, Shakib RJ, Kazemnejad E, Maleki M. Association between allergic rhinitis and migraine. J Res Med Sci. 2012 Jun
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634285/

27. Kisan R, Sujan M, Adoor M, Rao R, Nalini A, Kutty BM, Chindanda Murthy B, Raju T, Sathyaprabha T. Effect of Yoga on migraine: A comprehensive study using clinical profile and cardiac autonomic functions. Int J Yoga. 2014 Jul. doi: 10.4103/0973-6131.133891
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097897/