Pollenvarsel for Sogn og Fjordane

Lurer du på hvilke og hvor mye pollen det er i luften der du befinner deg? For deg som er allergisk mot pollen kan det være nyttig å planlegge etter pollenprognosene. Pollenvarselet gir deg muligheten til å sjekke pollenprognosen for i dag og de neste to dagene i Sogn og Fjordane.

.

Værmelding Sogn og Fjordane

Oppgi sted og få ditt varsel.

.

Trær

Ingen

pollen tree

Trær

Ingen

Gress

Ingen

pollen grass

Gress

Ingen

Burot

Ingen

pollen weed

Burot

Ingen

Or
Hassel
Bjørk
Ask
Furu
Eik
Gress
Burot
Ingen
Veldig lav
Lav
Moderat
Høy

Trær

Ingen

allesoverallergie

Trær

Ingen

Gress

Ingen

allesoverallergie

Gress

Ingen

Burot

Ingen

allesoverallergie

Burot

Ingen

Or
Hassel
Bjørk
Ask
Furu
Eik
Gress
Burot
Ingen
Veldig lav
Lav
Moderat
Høy

Trær

Ingen

allesoverallergie

Trær

Ingen

Gress

Ingen

allesoverallergie

Gress

Ingen

Burot

Ingen

allesoverallergie

Burot

Ingen

Ingen
Ingen
Veldig lav
Lav
Moderat
Høy

Pollenspredningen akkurat nå

Sjekk pollenspredningen i ulike områder. Kartet oppdateres regelmessig.

Veldig lav
Lav
Moderat
Høy
Sun

Temperatur

Sun

Luftfuktighet

Sun

Wind

Sun

Kilde: Google

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.
 

Her er resultatet ditt:

 
 

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomerSvært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

 

Pollenkalender: Pollenspredning i ulike perioder

Pollensesongen i Norge varer hovedsakelig fra april til august. I denne perioden blomstrer de fleste typer trær og gress. Det finnes også tresorter som blomstrer tidligere, særlig dersom det har vært en mild vinter. I tillegg finnes det også noen arter som blomstrer sent på sommeren og ut over høsten, avhengig av vær og temperatur. Dette kan forlenge sesongen, særlig dersom du er allergisk mot flere typer pollen.

Noen år kan pollensesongen starte med tidlig blomstring av or eller hassel allerede i januar¹. Sesongen avsluttes ofte med burot eller gresspollen i august².

.
 

BreezoMeter holder pollenvarslingen oppdatert

BreezoMeter bruker avansert teknologi og dataanalyse for å gi nøyaktige pollendata og informasjon om luftkvalitet hele døgnet. Det til enhver tid oppdaterte pollenvarselet i Sogn og Fjordane er basert på en rekke kilder, som statlige sensorer, satellitter, lokale værdata og transportberegninger. Teknologien til BreezoMeter dekker mer enn 5,5 milliarder mennesker i flere enn 80 land.

På denne måten kan personer med pollenallergi nyte utendørsaktiviteter når det er lav spredning av pollen der de oppholder seg.

.

Pollen: Flere faktorer påvirker spredningen

Vær: Tørre, varme dager med sol og vind er gunstig for spredning av de små og lette pollenkornene.


Sesong: Våren og sommeren er da flest nordmenn opplever symptomer på allergi. I pollenkalenderen kan du se når de ulike sortene pollen normalt spres.


Klimaendringer: Varmere klima kan påvirke pollensesongen ved at pollenproduksjonen øker og at sesongen forlenges³. Temperatur, nedbør og vind kan føre til at flere får allergi, i tillegg til at dem som allerede har pollenallergi kan få økte plager⁴.

.

Hvorfor er det så mye pollen?

Naturen er avhengig av pollenspredningen for å overleve. Pollen spres på ulike måter, men mange planter og trær er såkalt vindbestøvede. Dette betyr at vinden bærer pollenet med seg slik at disse vekstene kan reprodusere seg. Denne typen vekster, som gress og trær, slipper som regel ut store mengder pollen⁵.


Pollenspredningen kan gi allergikere svært plagsomme symptomer, særlig på dager med kraftig spredning. Når det usynlige blomsterstøvet flyr gjennom luften om våren og sommeren, er det nærmest umulig å unngå det.

.

Nyttige tips for dager med kraftig pollenspredning i Sogn og Fjordane

Det er ingen enkel oppgave å unngå all eksponering for pollen som trigger allergisymptomer. Det er likevel noen få ting du kan gjøre for å redusere eksponeringen og beskytte deg selv de dagene det er mye pollen i luften:

  • Hold deg innendørs om du kan
  • Hold vinduer og dører lukket, vent med å lufte til spredningen er lavere
  • Unngå å tørke klær og sengetøy ute – bruk tørketrommel eller heng opp innendørs
  • Hold pollenet borte fra soverommet. Ta deg gjerne en dusj og vask håret før du legger deg, og oppbevar klærne i et annet rom.

Flere tips

Hvis rådene for å unngå pollen ikke hjelper, oppsøk lege. I stedet for å la plagsomme symptomer ødelegge fine vår- og sommerdager, kan du ta kontroll over allergien din med riktig behandling.

.
Dersom du er allergisk, er det større sannsynlighet for at du får symptomer når pollenspredningen er kraftig i det området du befinner deg.

Hvorfor har mengden pollen noe å si for allergi?

Pollenallergi, også kalt høysnue, er når immunsystemet ditt overreagerer på en eller flere typer pollen. Den allergiske reaksjonen skjer når du puster inn pollenet, derfor har det noe å si om det er lite eller mye pollen i luften.

Når pollenspredningen er kraftig i det området du befinner deg, er det større sannsynlighet for at du får symptomer – dersom du er allergisk, selvsagt.

 

Mange er allergiske mot bjørk og gress

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi⁶. Bjørk er den tresorten flest nordmenn er allergiske mot⁷. Mange er også allergiske mot or, hassel og timotei eller andre typer gresspollen, og burot. Noen er allergiske mot én type pollen, mens andre reagerer på flere. Noen kan derfor oppleve mer eller mindre plagsomme symptomer en stor del av året.

.