Atsjomann, altså?
Da er du kommet riktig!

Ta en allergitest
Lei av å nyse, Atsjomann?
Se filmen
spill-ikon

Lei av å nyse, Atsjomann?

Føles det som om du nyser deg gjennom dagen? Da er du ikke alene. 1 av 5 nordmenn lider nemlig av pollenallergi1, og nysing er et vanlig symptom. Heldigvis kan de aller fleste få råd som gjør at de lever bedre med allergien sin.

Er du som Atsjomann, eller kjenner du en som passer beskrivelsen? På Pollenkontroll.no finner du gode råd om pollenallergi.

Lei av å nyse, Atsjomann?
Se filmen om Atsjomann
spill-ikon

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Snakk om allergi med legen din

Det kan være lurt å kontakte fastlegen dersom du:

 • mistenker at du er allergisk
 • er usikker på hva som forårsaker allergien din
 • opplever at symptomene hemmer aktiviteter, prestasjon eller livskvalitet
 • ikke har god nok effekt av nåværende allergibehandling

Bruk vår guide for å forberede deg til en god allergiprat.

Last ned guide
Snakk om allergi med legen din
Snakk om allergi med legen din

Nyt våren og sommeren!
Lev vel – også med pollenallergi

Nyt våren og sommeren! Lev vel – også med pollenallergi

Pollen er i utgangspunktet helt ufarlig, men immunforsvaret til en allergiker tolker det likevel som en trussel. Det fører til allergisymptomer som tett eller rennende nese, røde øyne og kløe. Symptomene kan gå ut over søvnkvalitet, daglige aktiviteter og produktivitet2. Noen har få plager, mens andre opplever redusert livskvalitet.

Om allergisymptomer
pollenallergi

Det finnes mange måter å behandle pollenallergi på, med mål om å lindre eller redusere symptomene. Å unngå det du er allergisk mot er det første du kan forsøke. Du kan blant annet tilpasse aktivitetene dine etter pollenvarselet, holde deg innendørs på dager med mye pollen, og holde vinduer og dører lukket i pollensesongen.

Men det kan også være vanskelig å unngå pollen – noe vår Atsjomann er et godt eksempel på. Da kan symptomatiske legemidler lindre plagene midlertidig. Nesespray, øyedråper og tabletter med antihistamin er eksempler på denne typen allergimedisin. Allergivaksinasjon kan være aktuelt for personer som ikke får tilstrekkelig effekt av annen behandling.

En symptomfri tilværelse lar deg nyte våren og sommeren, i tillegg til at det reduserer risikoen for at allergien skal utvikle seg til astma3.

Om allergibehandling
close

Pollenallergi hos barn

Atsjomann som barn

Et minnerikt nys som i filmen – eller orker barnet ditt mindre i pollensesongen?

Allergisymptomer kan påvirke barns lek, aktiviteter og skolearbeid. Med plager som tett nese kan det være lett å tro at barnet er forkjølet. Hvis symptomene ikke går over eller kommer tilbake til samme tid hvert år, kan det være allergi.

Å ta kontroll på allergien kan gjøre at man får det bedre. Pass på at barnet ditt ikke går med symptomer over lang tid uten å gjøre noe med dem, også fordi ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma4. Som forelder kan du hjelpe barnet med å tilpasse aktiviteter i pollensesongen. Dere kan også beskrive plagene i en symptomdagbok som er fin å ta med til legen.

Mer om barn og pollenallergi
arrow-down
close

Pollenallergi hos tenåringer

Atsjomann som fjortis

Tenårene kan være vanskelige nok i seg selv, men pollenallergi kan by på ekstra utfordringer!

Rennende nese, røde øyne og hyppig nysing er nok ingen drøm for ungdomstiden. Allergisymptomer kan gjøre deg trøtt, og det kan gå ut over både skole, trening, sosialt liv og andre aktiviteter5. For dem som har viktige prøver og innleveringer om våren og på forsommeren, kan plagene gjøre det vanskelig å prestere som man vil. Totalt sett kan symptomene oppleves som en mental påkjenning. Å ta kontroll på allergien kan gjøre at man får en bedre ungdomstid.

Mange tenåringer kjenner sin egen kropp godt og kan gjøre gode valg for sin egen helse. Du som er forelder kan likevel ivareta tenåringen og tilrettelegge for at symptomer blir fulgt opp og undersøkt, også fordi ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma. Andre tiltak er å tilpasse aktiviteter i pollensesongen, og beskrive plagene i en symptomdagbok som er fin å ta med til legen.

arrow-down
close

Pollenallergi hos voksne

Atsjomann som voksen

Uten tilstrekkelig behandling kan plagene fra pollenallergi bli verre. Gjelder det deg?

Høysnue kan oppleves som en påkjenning. Likevel går noen med plager i flere år før de undersøker årsaken. I tillegg til nysing som en ekte atsjomann, inkluderer symptomer også:

 • Tett eller rennende nese
 • Kløe i nese og/eller hals
 • Rennende, kløende, hovne og/eller røde øyne
 • Tørrhoste
 • Astmasymptomer som tett bryst og tung pust
 • Tretthet og slapphet
 • Nedsatt konsentrasjonsevne
 • Dårligere hukommelse
 • Irritabilitet

Noen har plager som knapt merkes, mens for andre går symptomene ut over jobb, hverdagsliv, trening, friluftsaktiviteter og nattesøvn i pollensesongen. Mange opplever også at allergibehandlingen ikke har god nok effekt6. Slik trenger det ikke være! Det finnes behandling som kan hjelpe deg å håndtere symptomene. Selv om allergien ikke går over, er det mulig å føle seg frisk og opplagt.

Les mer om allergibehandling
arrow-down

Pollenallergi i ulike aldre

Pollenallergi i ulike aldre

Ta en allergitest

Få våre beste råd – meld deg på her!

Så sender vi informasjon på mail med tips og råd om alt
du trenger å vite om pollenallergi.

Du kan melde deg av når som helst.
Les vår personvernerklæring.

Få våre beste råd – meld deg på her!
Få våre beste råd – meld deg på her!