Atsjomann, altså?
Da er du kommet riktig!

Ta en allergitest
Nye nys til våren, Atsjomann?
Se filmen
spill-ikon

Nye nys til våren, Atsjomann?

Høsten kan være en etterlengtet pause for Atsjomann og andre som lider av pollenallergi. Men én ting er sikkert: Det kommer en ny vår. Er du som Atsjomann, eller kjenner du noen som plages?

Pollenkontroll.no finner du tips og råd som kan komme godt med før det braker løs igjen.

Nye nys til våren, Atsjomann?
Se filmen om Atsjomann
spill-ikon

Hvem vil vel tenke på pollenallergi om høsten?

Vi forstår godt at du gjerne vil glemme hele pollensesongen og nyte det å føle seg tilpass igjen. Men likevel:

 • Det kommer en ny vår og sommer, der målet er å ha det bra og kunne nyte hver årstid maksimalt.
 • Pollenallergi kan gi stort ubehag og påvirke hverdagen i en lengre periode. Global oppvarming fører til at pollensesongen blir lengre og mer intens.
 • Høsten kan være en god tid å reflektere over når i sesongen du hadde størst plager, hvor mange sesonger du har opplevd symptomer, og hvilke tiltak som eventuelt har fungert godt for å lindre plager.

Snakk om allergi med legen din – bruk gjerne vår guide til å forberede deg.

Last ned guide

Det finnes mange måter å behandle pollenallergi på, med mål om å lindre eller redusere symptomene. Å unngå det du er allergisk mot er det første du kan forsøke. Du kan blant annet tilpasse aktivitetene dine etter pollenvarselet, holde deg innendørs på dager med mye pollen, og holde vinduer og dører lukket i pollensesongen.

Men det kan også være vanskelig å unngå pollen – noe vår Atsjomann er et godt eksempel på. Da kan symptomatiske legemidler lindre plagene midlertidig. Nesespray, øyedråper og tabletter med antihistamin er eksempler på denne typen allergimedisin. Allergivaksinasjon kan være aktuelt for personer som ikke får tilstrekkelig effekt av annen behandling.

En symptomfri tilværelse lar deg nyte våren og sommeren, i tillegg til at det reduserer risikoen for at allergien skal utvikle seg til astma1.

Om allergibehandling

Allergitest - Får du god nok behandling for pollenallergien?

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får tips som du kan ta med til legen neste gang du skal diskutere pollenallergien.

Her er resultatet ditt:

Din VAS-poengsum: 0

VAS-skåren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

Ingen symptomer Svært plagsomt

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Hva er sammenhengen mellom astma og allergi?

Det anslås at ca. én million nordmenn er allergiske mot pollen, men ikke alle vet at symptomene de opplever skyldes pollenallergi. Ubehandlet allergi kan utvikle seg til allergisk astma.1

Astma og allergi er tett forbundet med hverandre. Åtte av ti astmatikere har pollenallergi1, og tilstanden kan forverre seg når det er høy tetthet av pollen i luften.1 Hoste, tetthet i brystet og tung pust er vanlige symptomer på astma. 

Om allergi og astma
Hva er sammenhengen mellom astma og allergi?
Hva er sammenhengen mellom astma og allergi?
Midd kan gi plager hele året

Midd kan gi plager hele året

Ikke alle typer allergi er sesongavhengige. Husstøvmidd i boligen kan gi plagsomme symptomer hele året. Barn med høysnue, allergisk astma eller atopisk eksem, eller som har atopisk sykdom i nær familie, er særlig utsatt for middallergi.2

Mer om middallergi

Midd kan gi plager hele året

Midd kan gi plager hele året

Ikke alle typer allergi er sesongavhengige. Husstøvmidd i boligen kan gi plagsomme symptomer hele året. Barn med høysnue, allergisk astma eller atopisk eksem, eller som har atopisk sykdom i nær familie, er særlig utsatt for middallergi.2

Mer om middallergi
close

Pollenallergi hos barn

Atsjomann som barn

Et minnerikt nys som i filmen – eller orker barnet ditt mindre i pollensesongen?

Allergisymptomer kan påvirke barns lek, aktiviteter og skolearbeid. Med plager som tett nese kan det være lett å tro at barnet er forkjølet. Hvis symptomene ikke går over eller kommer tilbake til samme tid hvert år, kan det være allergi.

Å ta kontroll på allergien kan gjøre at man får det bedre. Pass på at barnet ditt ikke går med symptomer over lang tid uten å gjøre noe med dem, også fordi ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma3. Som forelder kan du hjelpe barnet med å tilpasse aktiviteter i pollensesongen. Dere kan også beskrive plagene i en symptomdagbok som er fin å ta med til legen.

Mer om barn og pollenallergi
arrow-down
close

Pollenallergi hos tenåringer

Atsjomann som fjortis

Tenårene kan være vanskelige nok i seg selv, men pollenallergi kan by på ekstra utfordringer!

Rennende nese, røde øyne og hyppig nysing er nok ingen drøm for ungdomstiden. Allergisymptomer kan gjøre deg trøtt, og det kan gå ut over både skole, trening, sosialt liv og andre aktiviteter1. For dem som har viktige prøver og innleveringer om våren og på forsommeren, kan plagene gjøre det vanskelig å prestere som man vil. Totalt sett kan symptomene oppleves som en mental påkjenning. Å ta kontroll på allergien kan gjøre at man får en bedre ungdomstid.

Mange tenåringer kjenner sin egen kropp godt og kan gjøre gode valg for sin egen helse. Du som er forelder kan likevel ivareta tenåringen og tilrettelegge for at symptomer blir fulgt opp og undersøkt, også fordi ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma. Andre tiltak er å tilpasse aktiviteter i pollensesongen, og beskrive plagene i en symptomdagbok som er fin å ta med til legen.

arrow-down
close

Pollenallergi hos voksne

Atsjomann som voksen

Uten tilstrekkelig behandling kan plagene fra pollenallergi bli verre. Gjelder det deg?

Høysnue kan oppleves som en påkjenning. Likevel går noen med plager i flere år før de undersøker årsaken. I tillegg til nysing som en ekte atsjomann, inkluderer symptomer også:

 • Tett eller rennende nese
 • Kløe i nese og/eller hals
 • Rennende, kløende, hovne og/eller røde øyne
 • Tørrhoste
 • Astmasymptomer som tett bryst og tung pust
 • Tretthet og slapphet
 • Nedsatt konsentrasjonsevne
 • Dårligere hukommelse
 • Irritabilitet

Noen har plager som knapt merkes, mens for andre går symptomene ut over jobb, hverdagsliv, trening, friluftsaktiviteter og nattesøvn i pollensesongen. Mange opplever også at allergibehandlingen ikke har god nok effekt4. Slik trenger det ikke være! Det finnes behandling som kan hjelpe deg å håndtere symptomene. Selv om allergien ikke går over, er det mulig å føle seg frisk og opplagt.

Les mer om allergibehandling
arrow-down

Pollenallergi i ulike aldre

Pollenallergi i ulike aldre

Ta en allergitest

Få våre beste råd – meld deg på her!

Så sender vi informasjon på mail med tips og råd om alt
du trenger å vite om pollenallergi.

Du kan melde deg av når som helst.
Les vår personvernerklæring.

Få våre beste råd – meld deg på her!
Få våre beste råd – meld deg på her!