Hvem vil vel tenke på pollenallergi nå?
Pollenallergi

Hvem vil vel tenke på pollenallergi nå?

Kanskje vil du helst glemme hele pollensesongen og heller nyte at du føler deg bra igjen? Det forstår vi godt. Samtidig kommer det en ny vår og sommer, der du også skal ha det godt og nyte dagene som best du kan.

Vinteren er en tid for ettertanke. Derfor er det også et godt tidspunkt for å vurdere hva som kan hjelpe deg best mulig gjennom neste pollensesong.

Pollenallergi kan gi stort ubehag og påvirke hverdagen i en lengre periode. Global oppvarming bidrar også til at pollensesongen blir lengre og mer intens.

Få mer kunnskap om hvordan du kan forberede deg og håndtere pollenallergi.

Hvordan opplevde du fjorårets pollensesong?

Det kan være lurt å tenke gjennom hvordan du opplevde sist pollensesong. Her er noen spørsmål som kan hjelpe deg å tenke gjennom hvordan allergien har påvirket deg:

  • Hvilke symptomer har du opplevd? Har du hatt rennende nese, kløende øyne, tretthet eller pustebesvær – og har noe endret seg fra tidligere?
  • Har dine vanlige metoder for å håndtere symptomer fungert, eller har du kjent på et behov for å endre noe?
  • Har allergien påvirket hverdagen din? Har allergisymptomer bidratt til å begrense aktiviteter, arbeidsprestasjon eller ditt sosiale liv?

Dersom du opplevde det utfordrende å håndtere symptomene fra pollenallergi i fjor, kan det være lurt å kontakte fastlegen din allerede nå for en prat om hvordan du kan være forberedt til den kommende sesongen. Det finnes mange ulike måter å behandle allergi på, og noen av dem kan starte før pollensesongen.

Hos legen kan du bli spurt om hvor lenge du har hatt allergisymptomer, hvordan symptomene oppleves, og hvor ofte du er plaget av allergi. Det kan være lurt å forberede seg litt før konsultasjonen.

Hvordan opplevde du fjorårets pollensesong?

Lev vel – også med pollenallergi

Det finnes tre hovedprinsipper for behandling av pollenallergi: unngå eksponering av allergener, lindre symptomene, og behandle årsaken. Målet med all behandling er symptomfrihet og normal funksjon.

Unngå eksponering

Det første rådet til deg som er plaget med allergi, er å unngå stoffene du er allergisk mot. Dette kan fungere ved allergi mot for eksempel ulike matvarer eller husdyr, men når det kommer til luftbårne allergener som pollen, er det dessverre nesten umulig. Pollenkorn kommer inn i boligen når du lufter, i tillegg til at de fester seg til klær og hår.

Selv om det er vanskelig å unngå eksponering av luftbårne allergener, finnes det noen tips du kan forsøke i pollensesongen:

  • Følg med på pollenvarselet og tilpass aktivitetene dine deretter
  • Tren innendørs i pollensesongen
  • Hvis du vil lufte, er det best å gjøre det tidlig om morgenen eller sent på kvelden
  • Unngå å tørke klesvask utendørs om våren og sommeren
  • Vask håret før du legger deg

Lindre symptomene

Symptomlindrende legemidler: Antihistaminer og kortison er to eksempler på symptomlindrende legemidler som finnes i ulike former – tabletter, øyedråper og nesespray. Noen er reseptfrie, mens andre krever resept fra lege. Denne typen legemidler lindrer lokale symptomer midlertidig. Derfor kan man ha behov for flere typer legemidler for å lindre ulike symptomer.

Allergitabletter med antihistaminer benyttes ofte i forbindelse med symptomlindring. Ved en allergisk reaksjon hemmer de virkningen av histamin, og kan på den måten lindre symptomer som tett eller rennende nese, nysing og kløe i nese og øyne. Effekten kommer etter mellom et kvarter og en time. Antihistaminer finnes også som øyedråper og nesespray. Noen av dem er reseptfrie, men ikke alle.

I tillegg til antihistaminer finnes det for eksempel også nesespray med kortison som kan lindre tett eller rennende nese, og nysing.

Injeksjoner med kortison er en behandling som ofte forveksles med allergivaksinasjon, men som virker på en helt annen måte.

Behandle årsaken

Allergivaksinasjon: Den eneste behandlingen som er rettet mot selve årsaken til allergien, i tillegg til å lindre symptomene. Ved allergivaksinasjon tilfører man kroppen det stoffet man er allergisk mot, med mål om å tilvenne immunforsvaret og på den måten øke toleransen mot allergenet over tid. Allergivaksinasjon finnes som injeksjon og i tablettform.

Hvem passer allergivaksinasjon for?

Allergivaksinasjon kan være et alternativ dersom du:

  • er allergisk mot bjørk, gress eller husstøvmidd
  • begynner å få plager i luftveiene med hoste og tetthet i brystet
  • har hatt plagsomme symptomer i mer enn to pollensesonger, til tross for behandling med symptomlindrede medisiner
  • får bivirkninger av symptomlindrende legemidler

Allergivaksine i tablettform finnes til behandling av gresspollenallergi, bjørkepollenallergi og husstøvmiddallergi. Allergivaksinasjon som injeksjon finnes til behandling av gresspollenallergi og bjørkepollenallergi. Målet med behandlingen er at du skal leve og fungere som normalt, også i pollensesongen.

Når bør man oppsøke lege?

Når bør man oppsøke lege?

Dersom du opplever ett eller flere symptomer på allergi, kan det være lurt å kontakte fastlegen.

Din sykdomshistorie er, sammen med allergitester som blodprøve og prikktest, avgjørende for at legen skal kunne stille en allergidiagnose.

Det kan være behov for å kontakte fastlegen hvis:

  • plagene dine påvirker prestasjonene dine på skolen eller jobben, ditt sosiale liv, fritidsaktiviteter og/eller søvn
  • du har plager selv om du tar allergimedisiner som foreskrevet
  • du får bivirkninger av den behandlingen legen har anbefalt deg
  • symptomene dine endrer eller forverrer seg
  • behovet for medisiner er daglig over en lengre periode eller hele året

Ofte stilte spørsmål om pollenallergi

I denne videoen svarer øre-nese-hals-lege Oscar Ohene Asante på vanlige spørsmål om pollenallergi. Klar for mer allergikunnskap? Sjekk ut Pollenkontroll sin YouTube-kanal.

Allergiplager utenfor pollensesongen?
Middallergi

Allergiplager utenfor pollensesongen?

Dersom du opplever allergisymptomer utenfor pollensesongen, særlig om natten og morgenen, kan det skyldes middallergi. Støvmidd er bittesmå kryp som trives på varme, fuktige steder, som i sengen din. De lever av døde hudceller, og partikler fra midd kan gi allergiske symptomer som nysing, rennende nese, kløende øyne, og til og med astma. Dersom symptomene tiltar når du oppholder deg i sengen, kan det være verdt å sjekke ut om det skyldes støvmidd.