Allergidiagnostikk

Finn ut hva du er allergisk mot

Hvordan finner du ut om du er allergisk?

Mistenker du at du er allergisk, men er usikker på hva som forårsaker allergien? Da bør du bestille time hos lege eller allergispesialist for å få en diagnose.

 

Legen kan diagnostisere allergien og finne ut hva du er allergisk mot, ved å stille spørsmål om symptomene og hva som utløser dem, og ved å undersøke deg.

Selv om du kan få en diagnose bare ut fra symptomene, trenger du å vite nøyaktig hva som forårsaker allergien. Derfor tar man også en allergitest.

Det er ulike måter å ta en allergitest på.

Se filmen om diagnostisering av allergi

Det vanligste er å ta en prikktest på huden. Da får man resultatet i løpet av 15 minutter.

Slik gjøres en prikktest

1. Ulike dråper som inneholder vanlige allergener, for eksempel pollen eller pelsdyr, plasseres i en lang rekke på underarmens innside.

Prikktest

2. Med en lansett prikker man så gjennom alle dråpene på huden. En ny lansett brukes for hver dråpe. Overflødig væske tørkes deretter bort.

Prikktest

3. Etter 15 minutter er resultatet av prikktesten klart og kan avleses. Mens du venter, kan det begynne å klø på armen. Unngå å klø deg, slik at ikke testresultatet påvirkes.

Prikktest

4. Sykepleieren leser av svaret på testen. Hvis du er allergisk, oppstår det en liten rød hevelse (som et myggstikk) der dråpen har vært. Dersom prikktesten er positiv, vil legen eller sykepleieren diskutere mulige behandlingsalternativer med deg.

Prikktest

Hvis du ikke får noen reaksjon på prikktesten, men legen likevel mistenker at du er allergisk, kan det være aktuelt å ta blodprøve.

Allergitest ved hjelp av blodprøve

Legen kan velge å ta en blodprøve for å finne ut om du har allergi, eller for å bekrefte resultatet av en prikktest. Blodprøven sendes til et laboratorium, og legen mottar resultatet i løpet av noen dager.

Akkurat som ved en prikktest er hensikten med testen å finne ut hvilket allergen (stoff) du er allergisk mot.

Hvis du er allergisk, vil kroppen din forsvare seg ved å begynne å produsere antistoffer (IgE) som angriper et bestemt allergen. Man måler derfor mengden antistoffer i blodprøven din.

Mer om IgE og antistoffer

Antistoffene som forårsaker den allergiske reaksjonen, kalles immunoglobulin E (IgE). Kroppen produserer ulike former for IgE for hvert enkelt allergen. Mange av disse spesifikke variantene av IgE kan måles. Blodprøven brukes til å måle mengden antistoffer i blodet. Hvis nivået er høyt og et identifisert allergen stemmer med allergisymptomene dine, betyr det at du er allergisk.

Noen medisiner påvirker resultatet av en prikktest. Legen kan derfor velge å ta blodprøve hvis du har en hudsykdom, bruker medisiner som f.eks. antihistaminer, eller hvis du har pågående alvorlige allergisymptomer.

Spørsmål til legen

Basert på testresultatene dine vil legen eller allergispesialisten anbefale en viss behandling. Det er viktig at legen gir deg informasjon om allergien din, og om hva som skal skje videre.

Allergitest

Har du god nok behandling for pollenallergien?

Mange plages unødvendig av pollenallergien. Med riktig behandling kan du dempe eller bli kvitt symptomene, uansett hvor plaget du er av pollen.

Du som har utilstrekkelig behandlede symptomer vet at det påvirker deg negativt; du blir sliten, har problemer med å konsentrere deg på skolen eller på jobben og ønsker ikke å være utendørs. I tillegg kan allergi som ikke behandles føre til allergisk astma.

Ta vår allergitest og få svar. I testen beskriver du hvordan du har det med allergien din og får anbefalinger som du kan ta med til legen din neste gang du skal diskutere allergien din.

Her er resultatet ditt

Din VAS-poengsum:

VAS scoren forteller deg hvor mye ubehag du opplever av allergien din selv om du bruker medisiner

0-2 poeng: Dine plager er ikke så store. Du kan fortsette med din nåværende behandling.

2-5 poeng: Du opplever mild til moderat ubehag. Ta kontakt med din lege og sammen kan dere finne en måte å optimalisere din nåværende behandling.

5+ poeng: Til tross for bruk av medisiner ser det ut til at du har store problemer, noe som sikkert påvirker livskvaliteten din i pollensesongen. Kontakt din fastlege for videre utredning. Allergivaksinasjon kan være neste skritt i din behandling.

Referanse:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Her er resultatet ditt

Begrenser allergien livet ditt?

Har du allergiplager selv om du tar symptomlindrende medisin? Da må du kanskje gjøre noen justeringer i den nåværende behandlingen. Allergivaksinasjon fungerer på en annen måte enn tradisjonell symptomlindrende medisin og kan være et alternativ for deg. Men første steg er å få en riktig diagnose fra legen.

Konstatert allergi?

Finn ut mer om hvorfor kroppen din reagerer som den gjør på enkelte allergener (stoffer).